Visegrád – 2018. április 6–7.

A XIII. Denti Szimpózium és Baráti Találkozó rendezvényének háziasszonya, Vajdovich Nóra gondoskodott arról, hogy a mintegy száznegyven résztvevőben szemernyi kétség se maradjon arról, hogy a Szimpóziumon részt venni idén is kiváló választás volt. A kétévente megrendezésre kerülő találkozó elsősorban a hazai és romániai fogorvosokat vonzza, azonban idén először a szakmai tartalomról nem csak magyar, de külföldi előadók is gondoskodtak. Az előadások mellett, melyeket szinkrontolmács segítségével követhettek a résztvevők, workshopok és kerekasztal-megbeszélések is színesítették a programot. A téma a frontrégió esztétikai-implantológiai helyreállítása, valamint a jelentősebb csonthiányok, horizontális és vertikális defektusok kezelése volt.

Az első, pénteki workshopon dr. Marko Blaskovic (Horvátország) és dr. Hangyási Dávid Botond vezetésével merülhettek el a résztvevők az irányított csontregeneráció (GBR) világában. A kurzus keretein belül lehetőség nyílt a technika elméleti áttekintésére, és sertés állcsonton annak gyakorlására is. Az érdeklődők megtudhatták, hogy miként rögzíthető a felszívódó kollagén membrán és a nem felszívódó d-FTFE membrán, valamint hogyan alkalmazható xenogén csont-graft jelentősebb csonthiány ellátására is. A GBR alkalmazásainak indikációs területeit a maxillofaciális sebész, dr. Christian Dinu (Románia) szélesítette tovább. Workshopján egy horizontális augmentációs eljárás, a Khoury-féle csonthéj- vagy kagylótechnika elméletét és alkalmazását sajátíthatták el a résztvevők.

A szünetekben a résztvevők megtekinthették a kiállítók standjait, többek között a Botiss, W&H, 3M, Komet, Meisinger és Ustomed cégek képviseltették magukat termékeikkel, innovációikkal.

Délután prof. dr. Vajdovich István, a Denti „atyja” számolt be a Denti fejlesztéseinek irányvonaláról, az elmúlt két év fejlesztéseiről, és a navigált implantáció lehetőségéről (Denti Smart Kft). Szó esett emellett az implantátumok felületi kiképzéséről és a protetikai ellátás során szerzett tapasztalatokról is. Kerekasztal-beszélgetés keretében a digitális fogászat, a tervezés és a korszerű fogtechnikai megoldások témáit vitatták meg a résztvevők prof. dr. Vajdovich István és dr. Palotás Csaba moderálása mellett.

A tartalmas napot borvacsora koronázta, majd pedig a már hagyománnyá vált „Denti Buli” zárta bowlinggal és igazi jókedvvel.

Szombaton prof. dr. dr. Andreas Valentin (Németország) kiemelkedő színvonalú, logikusan felépített, didaktikus előadása jól követhetően vázolta az esztétikai zóna implantációjának elveit, nehézségeit. Előadását a kezelés időzítésének kulcskérdése köré építette, bemutatva a kemény- és lágyszöveti manipuláció lehetőségeit.

Dr. Christian Dinu szintén az esztétikai zóna implantációjának elméletét tekintette át, lenyűgözően alapos irodalomismertetéssel szemléltetve, hogy a minőségi fogorvoslás egyúttal evidenciaalapú is.

Dr. Cobi Landsberg előadásában saját példáján mutatta be, micsoda kihívás lehet az ínypapillák kialakítása, még igen gondos tervezés és kivitelezés esetén is. Egy felső nagy- és kismetsző komplikált implantátum-protetikai ellátásának részletein keresztül megismerhettük a téma csaknem összes buktatóját, de a feladat szépségét is.

A pénteki workshopot követően dr. Hangyási Dávid szombati előadásában egy különleges, „Joker Smile design”-­ként leírt technikával ismertette meg a hallgatóságot. Az elnevezés egy olyan állcsontexpanziós technikát takar, amely akár egyszeres foghiány esetén is alkalmazható. Dr. Marko Blaskovic ezt követően a különböző, egy- vagy többlépcsős augmentációs technikákat tekintette át.

Dr. Szabó László a teljes kivehető fogsorok készítéseinek aspektusait ismertette, valamint beszámolt a fogsorstabilitást biztosító (retenciós gömbfej) miniimplantátumokkal szerzett tapasztalatairól is.

Utolsó előadóként dr. Jimmy Barbuti a minimálinvazív, navigált implantológia területére kalauzolta a hallgatóságot. Egyedülállóan interaktív előadása szemléltette, hogy a Denti számára milyen fontos a hallgatóság, a felhasználók visszajelzése a fejlesztések irányvonalának meghatározásában.

Az előadás-sorozat zárásaként a magyar származású, Németországban élő dr. Török Roland, az ICOI (International Congress of Oral Implantologists) Europe elnöke és nagykövete mutatta be a szervezet működését. Az ICOI több mint 45 éves múltú amerikai szervezet, mely a fogászati implantológia területén szervez továbbképzéseket. Célja a posztgraduális oktatás mellett a tehetséggondozás, a megfelelő szakmai utánpótlás kinevelése és a nemzetközi együttműködés elősegítése. Vajdovich professzor és dr. Joób-F. Árpád, a MAFIT elnöke mellett megjelent a közönség soraiban prof. dr. Nagy Katalin, az SZTE Fogorvostudományi Kar volt dékánja, a MAFIT társelnöke, és prof. dr. Szabó György, a Semmelweis Egyetem Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika professor emeritusa, már sejteni lehetett, hogy „valami nagy dolog készül”: megalakult az ICOI Magyarország szervezet, melynek dr. Joób-F. Árpád lett a nagykövete.

A tartalmas hétvégét egy kiadós középkori lakoma zárta, ahol baráti hangulatban koccinthattak a résztvevők az új ismeretekre és a szélesedő nemzetközi szakmai horizont ígéretére.

Dr. Mikola Éva