Visegrád, 2018. április 6–8.
Megalakult az ICOI magyarországi szervezete

A Denti System Kft. idén már 13. alkalommal tartotta meg a Denti Szimpóziumot és hozzá kapcsolódóan a Baráti Találkozót.  Rendkívül sokoldalú program várta az érdeklődőket, ahol ismert és elismert hazai, valamint külföldi szakemberek előadásai mellett különböző workshopok és kerekasztal megbeszélések is gazdagították a 3 nap eseményeit.

A Szimpóziumot az ICOI (International Congress of Oral Implantologists – a világ legnagyobb fogászati implantátumszervezete és legnagyobb implantációs oktatója) is támogatta, s e rendezvény keretein belül tartották e szervezet magyarországi hivatalos megnyitóját.

A megnyitót dr. Török Roland, az ICOI diplomatája, németországi elnöke, prof. dr. Szabó György, az ICOI Magyarország tiszteletbeli elnöke, valamint dr. Joób-Fancsaly Árpád, az ICOI Magyarország nagykövete tartotta.

Dr. Török Roland köszöntőjében hangoztatta, hogy feladtuknak tartják a magyarországi implantológusok bekapcsolását is ennek a szervezetnek a munkájába.

Dr. Török Roland

A kapcsolat kezdeteiről és a legfontosabb elképzelésekről kérdeztük telefonon Dr. Török urat:

„Az együttműködés lehetőségének a gondolatával Vajdovich Nóra, a Denti System Kft. ügyvezetője keresett fel bennünket azzal a céllal, hogy a magyarországi implantológusok számára nemzetközi oktatási lehetőségeket is biztosítsanak. Ady Palti, az ICOI európai elnöke (mindketten Romániából származunk) is támogatta ezt a felvetést, miután a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társaságával s a magyar implantológusokkal nem volt eddig közvetlen kapcsolatunk. Elsősorban a fiatal fogorvosok számára indítanánk el egy basic curriculumot, amelyet nyolc hétvégére szerveznénk. Ennek során az alapvető tudást sajátíthatnák el a résztvevők. Ady Plati és én is tartanánk itt előadásokat, illetve szeretnénk bevonni az oktatásba a kiváló magyar implantológusokat is. Ez lehetne az első lépés…

Ilyen programot tavaly már indítottunk pl. Portugáliában, Vietnamban és Kínában is.

Az együttműködés érdekében felkerestük dr. Joób-Fancsaly Árpádot is, a Semmelweis Egyetem docensét, a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társaságának az elnökét, aki a posztgraduális képzés e lehetséges formáját jónak és fontosnak tartja. Örömmel hoztam el és adtam át neki a diplomát, mely alapján ő lett az ICOI Magyarország nagykövete.

Bízom abban, hogy egy eredményes és jól működő kapcsolat indult most el, és remélem, többször fogok ezután Magyarországra jönni!”

Dr. Joób-Fancsaly Árpád, a megnyitó során elmondta, fontosnak tartja az ICOI kezdeményezését, illetve, hogy felvették a Magyar Implantológusok Társaságával a kapcsolatot.

Dr. Joób-Fancsaly Árpád

A lehetőségekről és a tervekről kérdeztük dr. Joób-Fancsaly urat:

„Az ICOI Magyarországon történő ismételt megjelenését Vajdovich Nórának, a Denti System Kft. ügyvezetőjének köszönhetjük.

Az ICOI 1972-ben alakult meg azzal a céllal, hogy független implantlógiai társaságként vezető helyet töltsön be a fiatal, implantológiában járatlan kollégák képzésében és a posztgraduális oktatásban. Mára már az egyik legnagyobb nemzetközi társasággá vált, 90 ország résztvételével, évente 500 új belépő taggal.

A társasági tagság kedvezményes lehetőséget nyújt az ICOI rendezvényein való megjelenésre, fiatal orvosok számára ösztöndíj elnyerésére, két havonta megjelenő Implant Dentistry című újság kézbevételére, betegeknek nyújtott video-animációk letöltésére, webinaron való részvételére, valamint Digital Glossary alkalmazására.

ICOI törekvése – hogy minél több európai tagállam legyen részese a társaság által nyújtott előnyöknek, és legyen tagtársaság –, intenzíven halad. A közelmúltban alakult meg a lengyel, a spanyol és a román ICOI társaság. Most hazánk is csatlakozott a szervezethez, s megkaptam az ICOI Hungary nagykövete diplomát.

A társaság tiszteletbeli elnöke Szabó György professzor úr lett, aki már 15 évvel ezelőtt is a szervezet tagja volt, és diplomatájaként segíti a munkát Nagy Katalin professzor  asszony. Így biztosítottnak látszik, hogy szoros kapcsolat alakul ki az ICOI, az MFE és tagtársasága, a Mafit között.”

Köszönjük dr. Török Rolandnak, az ICOI diplomatájának, valamint dr. Joób-Fancsaly Árpádnak, az ICOI Magyarország nagykövetének az információit.

Szerkesztőségünk nevében sok sikert kívánunk a közös munkához, hogy a jövőben minél több fiatal, magyar implantológus használja ki a most felajánlott lehetőségeket.

Dr. Riba Magdolna