09.30–09.35 Dr. Riba Magdolna: Megnyitó
09.35–10.30 Dr. Thorsten Bechert: MicroSilver BG – A tiszta és természetes antiszeptikum, mely fogászati beavatkozások széles körében alkalmazható
10.30–11.00 Dr. Poduszló Ernő: Dentaid termékek az optimális szájhigiénia szolgálatában
Az optimális szájhigiénia kialakításának és fenntartásának jelentősége. A gingivitis, parodontitis és halitózis kialakulásának okai, folyamata és kezelése. Ehhez kapcsolódó terméktapasztalatok a megelőzés és a kezelés fázisaiban.
11.00–12.30 Harsányi Ditta: A legjobb technológiáink önnek és pácienseinek
A legjobb technológiáink bemutatása önnek és pácienseinek ínyproblémákra, fogérzékenység enyhítésére, erózió elleni védelemre, fogszuvasodás valamint szájszag ellen. (Aki az előadást meghallgatja termékmintákat tartalmazó ajándékcsomagot kap!)
12.30–13.00 Dr. Gáspár Lajos, Dr. Barabássy Katalin: Lézer alkalmazása a szájhigiéniai kezelésekben
A kísérletes és klinikai kutatások rámutattak arra, hogy a 650-660 nm-es piros laserfény valamint a 0,01%-os metilénkék oldat együttes alkalmazása szájüregben található baktériumflórával szemben rendkívül hatékonyan alkalmazható. A festékoldat eljuttatása akár a parodontalis tasakok területére, akár a periimplantaris résbe, akár a fogak gyökércsatornájába, akár olyan felületekre lehetséges, melyeket baktériumszegénnyé kívánunk tenni. A folyamatos fejlesztések eredményeként az újonnan kifejlesztett DR200-as piros dióda laserekkel már néhány másodperces kezelési időkkel lehetséges a megfelelő eredmény elérése.
13.00–14.00 Ebédszünet
14.00–15.00 Dr. Dombi Csaba: Áttörés a caries diagnosztikában: DiagnoCam a KaVo-tól
Egy fogorvosi rendelő fejlesztése mindig függ a tulajdonos személyes igényeitől. Vannak, akik rendelő kezelési hatékonyságának növelésére, vannak akik inkább a marketingre, a látványosságra költenek szívesebben. A DiagnoCam egyik legjobb tulajdonsága, hogy itt nem kell választani a két filozófia között, mert a diagnosztikai hatékonyság nagymértékű növekedése éppúgy megjelenik, mint a látvány, amit a betegek így is – úgyis tátott szájjal néznek… A DiagnoCam sikeresen ötvözi a precíz diagnosztikai képességet, a pácienst rácsodálkozásra késztető attraktív bevonását a diagnosztikai folyamatba. Bizony kevés fogászati eszközről mondható el, hogy éppoly hatékony a praxis piaci értékének növelésében és a hatékony munkavégzésben. Emiatt nyugodtan állíthatjuk, hogy a DiagnoCam ár/érték aránya rendkívül kedvező.
15.00–15.30 Dr. Noszticzius Zoltán: Miért ideális fertőtlenítőszer a klór-dioxid?
Az előadás első része a klór-dioxidnak mint fertőtlenítőszernek különféle előnyös tulajdonságaival foglalkozik, amelyet egyébként
az USA-ban „ideal biocid” néven szoktak emlegetni. A klór-dioxid az ózon után a második legerősebb fertőtlenítőszer, biofilmek ellen pedig az ózonnál is sokkal hatékonyabb, mivel az ózonnal ellentétben gyorsan be tud hatolni az ilyen filmekbe.
Ugyanakkor emberre nem veszélyes, és még számos más előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyeket az előadás részletez. Szerző és munkatársai 2006-ban olyan eljárást találtak fel, amellyel nagytisztaságú klór-dioxid oldatok készíthetők (az eljárás 2012-ben európai szabadalmi oltalmat kapott EP 2069232 számon). Az előadás második része arról szól, hogy az ilyen nagytisztaságú oldat, amely Solumium Dental néven kereskedelmi forgalomban is kapható, alkalmazása a foggyökér –csatorna fertőtlenítéshez miért előnyösebb, mint például a hagyományos nátrium hipoklorit oldaté.
15.30–16.00 Forgács Viktória: Professzionális fogtisztítás a hatékony megelőzés érdekébenA tökéletes szájápolás titka a személyre szabott oktatásban rejlik. A professzionális fogtisztítást az egyénhez kell igazítani, mely függ a páciens higiénés állapotától. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szájhigiéné fontosságát, hiszen a lepedék (plakk) eltávolítása nemcsak preventív, hanem terápiás jelentőségű is. Kevés ember alkalmaz folyamatosan olyan dolgot, ami komplikált vagy kényelmetlen. A profilaxis csak akkor ér valamit, ha a páciens aktívan és folyamatosan részt vesz benne. A fogak és az íny otthoni mindennapos ápolásának a sikeréhez elengedhetetlen az alkalmankénti professzionális tisztítás. Ezért az előadásomban olyan páciensbarát technikákat, eszközöket szeretnék bemutatni, melyek nem igényelnek sok erőfeszítést, használatuk könnyen elsajátítható. Így segítségükkel elérhető az egyik legfontosabb követelmény: a plakkmentes fogazat.

 

Dental World 2013