Az Orális Egészség Világnapjának (WOHD) fényében – amelyet 2020. március 20-án ünnepeltek a világon – az FDI Fogászati Szövetség új statisztikákat adott ki a szülők hajlandóságáról annak kimutatására, hogy megfelelően korlátozzák-e a gyermekeik cukorfogyasztását a megfelelő szájüregi egészség érdekében.

A YouGov által végzett és az FDI megbízásából készített globális felmérés kimutatta, hogy a szülők csak kevesebb, mint a fele korlátozza a gyermekeinél az édesség-, a szénsavas üdítőitalok- és a gyümölcslevek fogyasztását.

A felmérés során a 18 év alatti gyermekek szüleit kérdezték meg, hogy tettek-e már valaha valamilyen lépést annak érdekében, hogy megőrizzék gyermekeik egészséges orális állapotát , és ha igen, akkor mit cselekedtek. Az eredmények azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban a szülők kevesebb, mint egyharmada korlátozza a gyermekeik cukorbevitelét, míg az Egyesült Királyságban a legeredményesebbek a szülők ilyen téren, itt kicsivel többen, mint a szülők fele jelezte, hogy korlátozzák a gyermekeik cukorfogyasztását. Az Egyesült Királyságban élő szülők vezetik a rangsort, ők gyermekeiket évente legalább egyszer elviszik fogászati ellenőrzésre, míg a többi, kilenc országban a szülők kevesebb, mint fele tette ezt meg. 

“A szájüregi betegségek nagymértékben a megelőzhető betegségek közé tartoznak, és ezeknek a felméréseknek az eredményei is azt mutatják, hogy az emberek egyszerűen nem tesznek eleget a szájhigiénés problémák elkerülése érdekében a korai életkorban” – mondta dr. Gerhard K. Seeberger, az FDI elnöke. „A szájhigiénés szakma nagyrészt különálló szakterületként létezett, elválasztva az orvostudománytól és az orvostudomány oktatási rendszerétől, ám az utóbbi években előtérbe kerültek a cukorral kapcsolatos intenzív viták. De mindez csak akkor lehet eredményes, ha a cukros italok és az elhízás kapcsolatáról együttesen beszélünk úgy, hogy figyelembe vesszük a gyermekek orális egészségére gyakorolt nyilvánvaló hatást is”- hangsúlyozta az FDI elnöke.

A száj-egészségügy továbbra is a globális egészség egyik leginkább elhanyagolt területe. A tragédia az, hogy a szájüregi betegség egy néma járvány, amely körülbelül 3,58 milliárd embert sújt – a világ népességének több mint felét -, de ez nagyrészt megelőzhető. A szájüregi betegségek, mint például a fogszuvasodás, a fogszöveti betegség és a szájüregi rák, a megelőzhető, nem fertőző betegségek leggyakoribb formái, amelyek az embereket egész életük során érintik, fájdalmat, kellemetlenséget, torzulást és akár halált is okozva. A szájüregi betegség megelőzésének együttes elmulasztása körülbelül 408 millió euró költséget jelent a világgazdaság számára.

A szájegészség figyelmen kívül hagyásának egyik leggyakoribb indoka, hogy igen magasak a kezelési költségek. Az orális betegségek kezelése a kezelésre kerülő betegségek közül a negyedik legdrágább.  Ezen túlmenően a forgatókönyv megváltoztatására irányuló politikai ösztönzés nagyrészt hiányzott, részben annak a ténynek köszönhetően, hogy történelmileg a szájat mindig a testtől külön kezelték az egészségügyi politika kialakítása során.

Forrás: Dental Tribune

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.