Orlando Monteiro da Silva, az FDI elnöke egy nemrég tartott előadásában kiemelte a fogászati ellátás döntő jelentőségét az alapellátás keretein belül, valamint körvonalazta a teljes fogászati közösség hosszantartó erőfeszítését a jövő dentálhigiéniájának feltérképezésében.

Dr. da Silva a július 29. és augusztus 31. között Rio de Janeiroban megrendezett VI. Nemzetközi Alapegészségügyi Ellátási Szeminárium utolsó napján szólalt fel. Az FDI elnöke a brazil Egészségügyi Miniszter és a WHO pánamerikai részlegének (Pan American Health Organization of WHO, WHO/PAHO) közös meghívására érkezett a szemináriumra.

Dr. da Silva ‘Előrejelzés 2020: Egy forgatókönyv az odontotechnológia jövőjéről’ címmel tartotta előadását. Ez az FDI 2020-as előrejelzéseiből is tartalmazott részleteket, melynek teljes anyagát augusztus 28-án fogja a tervek szerint a Nemzetközi Fogászati Parlament plenáris ülése átbeszélni.

Az FDI 2020-as Előrejelzése nemsokára elérhető lesz online angol, francia, német, portugál és spanyol nyelven.

Középpontban a szájhigiéné

A Nemzetközi Szeminárium egy nagykonferenciával kezdődött a brazil Egészségügyi Miniszter, Alexandre Padilha elnöklése alatt, a konferencia témája: ‘Alapellátás: Minőségi terjeszkedés’ volt. Ez 60 ülésszakból állt, melyből 12 (nem számítva az FDI elnökének előadását) dentálhigiéniai témákról szólt.

A témák tartalmazták:
• Fogászati tervezés az egészségügyi rendszerek keretein belül;
• Az egyenlőtlenségek és szociális különbségek kezelése a fogászati ellátásban;
• Szájhigiénia és újfajta szervezési alapjai;
• Stabil rendszer kiépítése a fogászati ellátásban;
• Felügyelet a fogászati ellátásban: epidemiológiára épülő tervezés;
• Szájhigiéniai kihívás az alapellátásban;
• Protetikai rehabilitáció az ellátásban: határok és lehetőségek;
• A PMAQ-AB ‘szájhigiéniás eleme’ és az alapellátásban felmerülő fogászati indikátorok;
• A fogászati ellátással kapcsolatos információk megosztásának nehézségei az alapellátásban;
• Szájrák kezelése az alapellátás keretein belül;
• Fluoridok használata, megfigyelésekkel alátámasztva.

A július végén tartott ülésen, melynek témája a ‘Nemzeti stratégiák a fogászati ellátásban: teljesség és szétválaszthatatlanság az egészségügyi rendszerekben’ volt, részt vett Gilberto Pucca is, az FDI 2020-as előrejelzéssel foglalkozó munkacsoport egyik tagja is, akivel honlapunk interjút is készített az utóbbi napokban. Ugyanezen a napon indították el az Alap egészségügyi Ellátás Összefogási Hálózatát (Primary Health Care Collaborative Network, PHC), ahol az egészségügyben dolgozók megoszthatják egymással tapasztalataikat, munkamódszereiket és észrevételeiket, valamint megjelent a ‘Szájhigiéniai ellenőrzés Brazíliában’ című könyv is.

Jegyzet: a PHC rendszer elérthető angol, spanyol és portugál nyelven