Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális járvány kezelése több kritikát, mint dicséretet váltott ki, és a fogorvosok azon csoportok között vannak, akik elutasították az ENSZ ügynökségének közegészségügyi útmutatásait. A Dental Tribune International (DTI) által megkeresett fogorvosi szövetségek szerint a WHO kiegyensúlyozatlan média tevékenységet folytatott a fogászati praxisokkal kapcsolatos útmutatásai során.

A SARS-CoV-2 világjárvány idején a WHO-val szemben elhangzott kritikák nagy része reagált azokra a felvetésekre, melyek sok ország polgárai számára korábban ismeretlenek voltak, mint például a maszkviselés vagy a társadalmi távolságtartás szükségessége. A fogorvosok szerte a világon védekezően reagáltak, amikor az ügynökség augusztus 3-án kiadott ideiglenes útmutatásban a rutinszerű fogorvosi ellátás késleltetését szorgalmazta, sokan attól tartva, hogy a rutin ellátás további elhalasztása károsítja a páciensek száj egészségét és növeli a vállalkozásuk veszteségét, amit a vírus első hulláma okozott. Több fogorvos is úgy érezte, hogy ez egy támadás volt az infekciókontroll hatékonysága ellen a fogászati szektoron belül.

Dr. Greg Prior floridai fogorvos augusztus végén az ABC Action Newsnak elmondta, hogy a WHO ajánlása nem volt értelmezhető, mivel az állam fogorvosai áprilisban engedélyt kaptak a rutin eljárások folytatására. Amióta az államban márciusban veszélyhelyzeti intézkedéseket vezettek be, Prior még több infekciókontrollal kapcsolatos intézkedést hajtott végre fogorvosi rendelőjében, beleértve légtisztítók és légszűrők telepítését. “A fogászat rendkívül fontos az emberek általános egészségi állapota szempontjából” – mondta Prior a hírügynökségnek. “Úgy tűnik, hogy nem elég korán tették meg [ezt az ajánlást], különösen azért, mert mindannyian visszatértünk a munkához, és mindannyian alkalmazzuk a szükséges protokollokat.” Az Amerikai Fogorvosi Szövetség (ADA) augusztus közepén kijelentette, hogy „tisztelettel, ugyanakkor határozottan nem ért egyet” a WHO útmutatásával.

Hírügynökségek hosszú listája számolt be a WHO ajánlásáról, és a fogászati sajtó kiadói, köztük a DTI is foglalkozott ezzel. Augusztus 13-án a fogorvosi szövetségeknek küldött e-mailben Dr. Benoit Varenne, a WHO fogorvosi tisztje aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a média hogyan értelmezte az útmutatást. “Sajnos számos média szándékosan vagy sem – amikor a WHO útmutatására hivatkoznak, nem említette, hogy a rutin ellátás késleltetésére vonatkozó ajánlás csak egy olyan közösség esetén javasolt, ahol intenzíven és kontrollálatlanul fertőzik egymást az emberek – írta Varenne. Arra kérte a fogászati szervezetek vezetőit, hogy legyenek tisztában a hiányos jelentésekkel, valamint azzal a ténnyel, hogy ez növelheti a páciensek aggodalmát, amely már sok betegben kialakult a pandémia kezdete óta.

A Brit Fogorvosi Szövetség (BDA) szerint a WHO útmutatásainak hiányos beszámolója a média részéről zavart okozott az ügynökség szájápolással kapcsolatos ajánlásaiban.

A BDA szóvivője a DTI-nek elmondta: „A sajtóhírekkel ellentétben az útmutató nem mondta kategorikusan, hogy minden nem sürgős kezelést el kell halasztani, hanem azt javasolta, hogy egyes kezeléseket halasszanak el addig, amíg a SARS-CoV-2 fertőzési sebessége nem csökken megfelelően. Azt is kijelentette, hogy „a megfelelő szellőztetés, légtisztitó készülékek használata csökkenti az egészségügyi intézményekben a fertőzés kockázatát”. Ezt a tanácsot a szakma meg is fogadta, annak érdekében, hogy a maximális számú beteget tudják fogadni egy nap. ”

A szóvivő hozzátette, hogy a WHO „nem tud mindenki számára megfelelő megoldást nyújtani, és nem tartották helyénvalónak ezt a tanácsot az Egyesült Királyság jelenlegi helyzetében alkalmazni, ahol a fogorvosok már most is rendkívül magas szintű infekciókontrollt alkalmaznak.”

A Bundeszahnärztekammer (BZÄK) (Német Fogászati ​​Szövetség) a DTI-nek elmondta, hogy úgy érzi, hogy a média tudósításai miatt félreértették a WHO ideiglenes útmutatásait. „A WHO ajánlása lényegében megegyezik a BZÄK ajánlásaival. Csak ott javasolt a fogászati időpontok elhalasztása, ahol a fertőzés rendkívül gyorsan és kontrollálatlanul terjed, különben pedig be kell tartani a hivatalos egészségügyi, nemzeti, regionális vagy helyi szintű ajánlásokat ”- közölte az egyesület.

Forrás: Dental Tribune