Angol nyelvi vizsga elé nézhetnek azok az európai fogorvosok, akik betegeket szeretnének kezelni az Egyesült Királyságban.

A kormány ígéretet tett arra vonatkozólag, hogy olyan törvényt hoznak, amely a vizsgáztatással kapcsolatos jogkörökkel ruházná fel a Fogorvosi Tanácsot.

Az Egészségügyi Minisztérium (EM) szerint 4 éves harc eredmény az új jogszabály.

Lapértesülés szerint azonban a minisztérium később nem csupán a fogorvosokra nézve tesztelné a nyelvi ismereteket, hanem a többi egészségügyi dolgozó esetében is.

A minisztériumi szóvivő szerint az orvosi szakma a legfontosabb, mivel itt nagyon magas kockázatról beszélhetünk.

Az EU joggal való összehangolás jelenleg is zajlik, mivel az EU biztosítja a szabad mozgáshoz és munkavállaláshoz való jogot az egész Unió területén.

A lépésre szerintük azért van szükség, mert 2008-ban Cambridgeshire-ban egy német fogorvos tízszeresen túladagolta a fájdalomcsillapítót betegének, akinek így a halálát is okozta.

A Fogorvosi Tanács a nem-európai fogorvosok esetében írásbeli és szóbeli angol nyelvi tesztet csináltat illetve egyéb készségeket is vizsgálhat.

Az európai fogorvosok automatikusan csatlakoznak a brit fogorvosi kamarához, ám ezt követően a Fogorvosi Tanács bármikor megvizsgálhatja az Egyesült Királyság területén dolgozó fogorvosok angol nyelvi tudását.

Az új jogszabály valószínűleg jövőre lép hatályba.