Tömören így lehet összefoglalni annak a vállalatnak az üzletfilozófiáját, melynek új telephelyét a napokban nyitották meg – ünnepélyes keretek között – Sóskúton. Ezt a jellemzést a legilletékesebb, Kovács Attila Gábor, a Kerox ügyvezető igazgatója említette a gyáravatón. Ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Ez az esemény mérföldkő a Kerox életében, és meghatározó a jövő szempontjából.” A XXI. századi igények szerint működnek majd annak érdekében, hogy a vevőik legmagasabb elvárásait is kiszolgálhassák, kifogástalan minőségű termékekkel. Egy ilyen alkalom mindig lehetőség arra is, hogy visszatekintsünk a kezdetekre.

5.1 foto

A Kerox élete – bár nem ezen a néven – harminc évvel ezelőtt indult, kerámiagyártással. Később műanyag alkatrészeket vásároltak, és ezeket a saját kerámiájukkal kiegészítve szerelték össze kartussá,mely valójában egy minden háztartásban megtalálható, kerámiabetétes, csaptelep vezérlő alkatrész. Később, már a teljes kartus legfontosabb alkatrészeit is maguk gyártották, csakúgy, mint az ehhez szükséges szerszámokat, mert nem voltak megelégedve a kapott áruk minőségével. Kezdetben csak Európában, főleg Németországban voltak vevőik, később Olaszországban is. Az ezredforduló környékén már az Egyesült Államokba és Kínába is szállítottak. Napjainkban több mint húszmillió kartust értékesítenek, szerte a világon. A következő lépés a termékválaszték diverzifikálása volt. A kartus gyártása mellett a különféle felhasználású kerámiatárcsák, majd a termosztát elemek következtek.

IMG_6674

Néhány évvel ezelőtt pedig egy teljesen új üzletágat alapítottak: cirkónium kerámiát gyártanak – fogászati felhasználásra.

A Kerox high-tech kerámia gyártási tapasztalataira alapozva, már 6 évvel ezelőtt, kibővítették termékválasztékukat a korszerű fogászati alapanyagok előállításával, a cirkónnal. Az izosztatikus kerámiapréselés, a precíz égetési technológia, a legfejeltebb minősítő módszerek és az automatikus ellenőrző gépek alkalmazása (beleértve a minden darabra kiterjedő, 100 %-os minőségellenőrzést) együttesen garantálják termékeik legmagasabb minőségét.  Az évek során a Kerox Dental a világ egyik vezető cirkónium gyártója lett, ma már az összes stratégiailag fontos országba értékesít cirkónium tárcsákat, diszkeket.

IMG_8915

„Nagyon fontos, hogy a termékeink alkatrészeinek, valamint az ehhez szükséges szerszámoknak a gyártása teljes egészében a saját kezükben van” – emelte még ki beszédében az igazgató. Ez óriási rugalmasságot tesz lehetővé. Többlépcsős, szigorú minőségellenőrzést végeznek, minden egyes gyártási fázisban. Az üzemeiket egymás vevőinek tekintik, tevékenységüket így még fokozottabban ellenőrizhetik. Nagyon erőteljes az innováció és a K + F tevékenység az üzemben. Mindezek ellenére sem lehetnének külföldön sikeresek, ha a nemzetközi tanúsítványoknak nem felelnének meg. Azokat folyamatosan megújítják, ráadásul ezzel a vevőik piacait is támogatják. Bármilyen jó is a termék, eladásának elengedhetetlen feltétele, hogy a vevőkkel személyes, jó viszonyt ápoljanak. A Kerox minden dolgozójának legfontosabb alapelve: a vevő-centrikusság! Ám még ez is csak akkor vezethet eredményre, ha versenyképes áron adják a termékeket. Ezen szempontok betartásával a Kerox a világ élvonalába küzdötte fel magát, és ma a világ negyven országában, közel négyszáz vevője van!

Kovacs-A-G

Kovács Attila Gábor

Tisztán látják azokat a kihívásokat is, melyek a vállalat jövője szempontjából fontosak, és amiért az új gyártócsarnokot felépítették. Folyamatosan, megállás nélkül, újabb és újabb alapanyagokat, beszállítókat kell keresniük, annak érdekében, hogy a versenyképességük megmaradhasson. Szinte naponként hatékonyságnövelő intézkedések sorát kell meghozniuk, az apróságoktól a nagyhatásúakig, hogy piaci pozíciójukat megtarthassák. Pontosan, mint a sportban: az élre jutni viszonylag egyszerű, ott megmaradni csak iszonyúan kemény munkával lehetséges! A folyamatos megújulás, az új termékek sora ezt szolgálja.

Több mint egy évvel ezelőtt határozták el, hogy a Kerox új helyre, új gyárba költözik, ahol minőségi, kompromisszumok nélküli termelést valósíthatnak meg. Az építkezés a sóskúti ipari parkban 2014. október 2-án kezdődött, a helyszín adottságai kitűnőek. Közvetlen szomszédságában három autópálya van, és nagyon közel található a Budapestet elkerülő körgyűrű is. A gyár hasznos alapterülete huszonkétezer négyzetméter, ez közel a duplája annak, ami az előző telephelyükön a rendelkezésükre állt. Felszereltsége megfelel a XXI. század követelményeinek, ellátták számítógépes épületfelügyeleti rendszerrel, automatikus tűzjelző- és tűzoltó rendszerrel, energiagazdálkodása optimalizált, hő-visszanyeréssel dolgozik. A termelő-kapacitás bővülésének eredményeként százötvennél is több új munkahelyet hoztak létre. Törekvéseik megvalósításához a Kormány – egyedi kormánydöntés alapján – támogatást nyújtott.

Kőnig Ferenc

Kőnig Ferenc

„A szívünkhöz nőtt ez a Kerox beruházás” – hangsúlyozta a gyáravató ünnepen Kőnig Ferenc, Sóskút község polgármestere. Elmondta azt is: ezen a területen negyven évvel ezelőtt kukorica nőtt, tizenöt éve még meddőhányók álltak, ma pedig korszerű ipari park működik. Óriási dolog ez a község életében. Ebben az évben már meghaladta a négymilliárd forintot a költségvetésük, melynek felét környezetvédelemre fordíthatták. Az ipari park jelentős fejlődés elé néz. Az elmúlt hónapban egy hatalmas szlovák cég jelentkezett és szerzett itt tulajdont, a múlt héten pedig egy ismert olasz multi-vállalkozás jelentette be, hogy gyárat kíván itt építeni. Az ilyen beruházások az ország és a település számára is nagy fontosságúak.

szalag

Az ünnepségen jelen volt Szíjjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter, aki először is az export diverzifikálásának fontosságára hívta fel a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy a Kerox a maga termékeivel a világpiac hatvan százalékát uralja! A porcelán- és kerámiagyártás olyan iparág, ahol a bevételek 97 százaléka exportból származik. Ráadásul úgy, hogy az egyik legnagyobb vásárló Kína. A keleti piacnak pedig sajátossága, hogy ott a mennyiség mellett a minőség is egyre fontosabb szerepet kap. Aki ott helyt kíván állni, annak folyamatosan meg kell újítania a tevékenységét. Ezért is fontos ez a négy és fél milliárd forintból megvalósult beruházás, melyhez az állam 350 millióval járult hozzá. A Kerox bővülése más – hozzá beszállító – magyar vállalatok számára is fejlődési lehetőséget jelent, beszállítóinak 76,3 százaléka ugyanis magyar! Az itt létrehozott százötven új munkahely közvetett módon, még további százakat eredményezhet. Ezen az avató ünnepségen jelen vannak a Kerox dolgozói is, és ez azt is mutatja, hogy a gyár vezetői és munkásai között a kölcsönös bizalmon és megbecsülésen alapul a kapcsolat – állapította meg a miniszter. Egyúttal tolmácsolta ezért a dolgozóknak a Kormány köszönetét, s további sikereket kívánt a tulajdonosoknak is.

A gyáravató rendezvényt az ünnepélyes szalag-átvágás zárta.

Dr. Révay András