Az egyes munkák egészségi kockázatait az amerikai munkaügyi minisztérium egyik szervezete, az Occupational Information Network (Foglalkozási Információs Hálózat) gyűjtötte össze. A Business Insider ezek alapján állította össze a leginkább egészségkárosító munkakörök listáját. Az egyes munkaköröket több szempont alapján értékelték: számba vették a munkahelyi balesetek, sérülések gyakoriságát, azt, hogy a munkások milyen gyakran teszik ki magukat mérgező, radioaktív vagy fertőző anyagoknak, de azt is, hogy a munka mekkora részét végzik ülve.

A fogorvosok munkája a legegészségtelenebb az amerikai munkaügyisek szerint.

A fogorvosok munkája a legegészségtelenebb az amerikai munkaügyisek szerint.

Egy 2013-as felmérés szerint az ülőmunka az egyik vezető oka a munkával kapcsolatos betegségek kialakulásának.  Növeli többek között a vastagbélrák és többféle ízületi betegség kockázatát, valamint az elhízás és annak szövődményei, illetve a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák kialakulását.

Ezért nem meglepő, hogy a huszonnégyes listán szereplő foglalkozások többsége egészségügyi vagy ipari. Magas kockázati besorolást értek el például az állatorvosok, az olajkutak munkásai és az atomerőművekben dolgozók. Van azonban néhány meglepő helyezett, köztük a legkockázatosabbnak ítélt munkakör, amelyet a köztudat nem különösebben veszélyesként tart számon.

Az amerikai munkaügyisek szerint a fogorvosok és asszisztenseik munkája a legegészségtelenebb. 

A meglepő első helyezésben szerepet játszott, hogy a különféle orvosok közül a fogorvosok kimondottan sok ülőmunkát végeznek. A fertőzéseknek való magas kitettség mellett a fogtömésekhez használt amalgám készítéséhez higanyt is használnak. Bár higanytartalmú töméseket napjainkra már alig végeznek, de előfordul, hogy a régi tömésekbe kell fúrniuk. Ilyenkor a levegőbe higany kerülhet, ami egyaránt hat a betegre és az orvosra is: a higanygőz számos idegrendszeri megbetegedéshez vezethet, de károsíthatja a tüdőt, a szemet és a veséket is.

A három legnagyobb egészségügyi kockázat:1. Mérgező anyagok: 84; 2. Fertőző betegségek, egyéb fertőzések: 75 3; Ülőmunka aránya: 67. (A pontokat a százas skálát alkalmazva állapították meg.)

Forrás: origo.hu