A tartós és rendkívül rugalmas „fogtapasz” a fogzománc egyik fő alkotóeleméből, hidroxiapatitból készül, ami azt is jelentheti, hogy vége az érzékeny fogaknak.

„Ez a világ első rugalmas apatitlemeze, amivel reményeink szerint meg lehet óvni a fogakat, vagy helyre lehet állítani a fogzománc károsodását” – nyilatkozta Shigeki Hontsu, a Kinki Egyetem kutatója.

A kutatók úgy hozzák létre a mindössze 0,004 milliméter vastagságú filmet, hogy vákuumban lézersugarat lőnek tömörített hidroxiapatit tömbökre, hogy az egyes részecskék kiváljanak. Ezek a részecskék egy sótömbre esnek, amely hevítés révén kristályosítja azokat, majd a sóalapot vízben feloldják. A filmet szűrőpapírra merik és megszárítják, így elég erőssé válik ahhoz, hogy csipesszel fel lehessen emelni. „Amint ráhelyezik a fogra, szinte láthatatlanná válik. Még lámpával is alig lehet észrevenni” – számolt be Hontsu.

A lemez miniatűr lyukakkal rendelkezik, ami átereszti a folyadékot és a levegőt, így nem alakulnak ki buborékok, amikor a fog felszínére helyezik. Egyetlen baja csak az, hogy majdnem egy teljes napra van szükség ahhoz, hogy a film erősen rögzüljön a fog felületéhez. A tapasz egyelőre átlátszó, de fehér színben is el lehet készíteni, hogy a kozmetikai fogászatban is fel lehessen használni.

Hontsu azt is hozzátette, hogy legalább öt évre lesz szükség ahhoz, hogy az anyagot a klinikai fogászatban alkalmazni lehessen, a kozmetikai alkalmazásra azonban valószínűleg csak három évet kell majd várni.