Az elhízás világszerte beszélgetési téma a legmagasabb kormányzati szinteken is, és sok országban járványként tekintik. Ezenkívül egy riasztó összefüggésre derült fény az elhízás és a száj egészsége között, amely kimutatta, hogy a periodontális betegség egyértelmű jelei mutatkoznak azoknál, akiknél a BMI (testtömeg-index) meghaladja a 30-at.

A válasz feküdhet az étrendben
A vizsgálat résztvevői, akik az elhízott csoportba tartoztak, magasabb cukor- és energiaszintet mutattak, amelyek olyan összetevők amik ösztönzik a parodontális megbetegedéseket. Ha az étrendünkben sok ilyen üres kalória található, akkor nem valószínű, hogy az egyén olyan ételeket akar fogyasztani, amelyek elegendő mikrotápanyagot tartalmaznak, ezek pedig rendkívül fontosak az íny egészsége és a lyukas fogak megelőzése szempontjából. A zsírszövet többlet annak az egyik jele, hogy az egyénnél parodontális betegség alakulhat ki, ez pedig elég elterjedt azoknál, akik az elhízott kategóriába tartoznak.

Baktériumok a tanulmány középpontjában
A 27 és 32 közötti BMI-vel rendelkező nők csoportjának nyálát küldték elemzésre, és az eredmény az alanyok mintáinak 98,4% -ában egy Selenomonas noxia nevű baktériumot mutatott ki. A magas glikémiás étrendet tekintik ennek a baktériumképződésnek a középpontjában, és történetesen ez az érték is, amelyet a túlsúlyossággal leginkább asszociálnak. A szakemberek szerint az orális baktériumok elterjedésének és az elhízás megakadályozásának az egyik leggyorsabb módja az, ha bizonyos életmódbeli változtatásokat hajt végre. A finomított szénhidrátok a tiltott lista tetején találhatók, és azok az ételek is, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot.

Fiatal korban kezdődik
A tanulmány egyik legzavaróbb aspektusa az a kinyilatkoztatás, miszerint ez az összefüggés az elhízás és a foghigiénia között már gyerekkorban kezdődik. Egy tanulmány megállapította, hogy a túlsúlyos és elhízott kategóriába tartozó tizenéveseknél nagyobb a fogszuvasodás aránya, mint azoknál, akiknek normális a BMI értékük. Más tanulmányok azonban egyáltalán nem találtak kapcsolatot a BMI és a gyermekek fogszuvasodása között, ami miatt nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy van összefüggés a szájegészség és az elhízás között a gyerekeknél. Például egy 2019-es tanulmány, melyben 7 kutatást vizsgáltak, azt mutatta, hogy 5 nem mutatott kapcsolatot a BMI és a fogszuvasodás között. Vannak azonban olyan tanulmányok, amelyek szerint a magas cukor- és finomított szénhidráttartalmú étrend mind a fogak higiéniájára, mind a gyermekek elhízási szintjére hatással van. Az oktatás szerepe tehát kulcsfontosságú a száj egészségének megőrzésében és a testtömeg normális tartományon belül tartásában.

Azok számára, akik súlyukkal és foghigiéniájukkal is küzdenek, kapcsolat találhatnak az általuk elfogyasztott ételekben. Bár a vizsgálatok még nem meggyőzőek, a cukor és a finomított szénhidrátok mennyiségének figyelemmel kísérése jelentősen hozzájárulhat a súlycsökkentéshez és a nyálban lévő baktériumok csökkentéséhez is.

Forrás: Dentalnews