Egy olyan területe az életünknek, amiben jól érezzük magunkat, a megszokott módon éljük a minden napjainkat. Kiegyensúlyozottak vagyunk, szabályozott rutinnal teljesítünk a munkában, iskolában és amellett a szabadidőnket is eltöltjük, általában pihenéssel.
De a komfortzóna mérete és tartalma bővíthető. A fejfánkon a két évszám közötti rész, ürességgel vagy tartalommal lesz teli?
A megszokott egy idő után unalmas, de annak, aki ennél többre vágyik, töltse meg tartalommal!

Fogtechnikusként a szakmánkban is ugyan ezt tapasztalom. Minden reggel bemegyünk dolgozni, ha lehet jó korán, mert ki tudja, mennyi munkát küld aznap a fogorvos. És felmerülnek a kérdések. Milyen gyorsan kell elkészülnünk a fogpótlásokkal? Megkapunk minden információt a rendelőből, ami alapján a fogorvos elvárásainak megfelelhetünk? Mikor végzünk a munkánkkal? Mikor mehetünk haza a családunkhoz? És nem utolsó sorban, elég pénzt keresünk az adott hónapban?
A PÉNZ! Ez a szó és eszköz, ami meghatározza az életünket, amitől azt gondoljuk, hogy ha van, akkor jól érezzük magunkat. Szükséges a megélhetéshez, az élményekhez, a komfortzónánk bővítéséhez. De mennyi? Van elég?

Ha az eddig leírtak szerint élünk, akkor nagy baj nem lehet, gondoljuk. Kicsit stresszes, mert a munka része az, de sebaj, utána vár ránk a jól megérdemelt pihenés. De mikor? Hétköznap este 8- tól, reggel 6- ig ? Hétvégén? Ha nemet tudunk mondani a fogorvosnak, akkor igen, de lehet, hogy be kell mennünk, mert van egy sürgős munka! Így élünk, éltünk Mi!
Amikor jön valami szokatlan az életünkben akkor minden borul, és jön a bizonytalanság, a gyomorgörcs, a pánik, hogy mi lesz velünk, hogyan fogunk így megélni.
Például egy járvány, egy válság, amire nem számítunk, mert a megszokott életünkben minden kiszámítható.

Ilyen az ember, és nem csak a fogtechnikus.
Hiszem, hogy ez a helyzet, amiben most élünk mindenkinek felnyitja a szemét és előbbre lát, mint eddig tette. A munkán túl is van élet. A pénz nem boldogít, csak könnyebbé vagy nehezebbé teszi az életünket.

Ebben a helyzetben a tudatosság lépett a színre, és sokan alakítottuk át a mindennapjainkat. Értékesebb lett minden idő, amit a munkánkkal, szeretteinkkel és kedvteléseinkkel tölthetünk. Most jövünk rá, hogy a pénz mellett, milyen sok fontos dolog van az életünkben.
A jelenlegi helyzetben tanulásra, fejlődésre szánjuk az időt, ezzel teremtve értéket. Most tudunk változtatni a munkáink minőségén, most tudunk biztosabb jövőt kiépíteni a megrendelőinkkel.
Közösen mindig könnyebb, mint egyedül. Minden sikeres ember mögött, ott állnak a szakmailag felkészült kollégák.
Itt az ideje annak, hogy a fogtechnikus szakmát megbecsültebb szintre emeljük.

Hanser Zsolt
OFI elnöke- MOSZI alelnöke