Óriási, hatalmas megtiszteltetés, hogy meginterjúvolhatom „Kanada legjobbját”, az én mentoromat és példaképemet, a fantasztikus Glenn van As-t. Mindketten 1987-ben végeztünk fogorvosi egyetemen, bár… – Glenn, annyira jól festesz, hogy a legidősebb fiam lehetnél! Egy nagy csodálód vagyok, fogászatod minden kétséget kizáróan lenyűgöző és a legmagasabb minőséget képviseli. Ebben az egy órában szeretnék több mindenről is beszélni Veled, vágjunk is bele: kezdjük a lézerrel és a mikroszkóppal. Széleskörű ebben is a tudásod, így hadd tegyem fel a kérdést: több, mint 1000 rendelőben jártam már, 52 éves vagyok és – a francba is – egy fogorvos, 35 éves kora előtt soha nem visel és használ lupét! Mit tanácsolsz, mikor kell elkezdenie a fogorvosoknak a nagyítás használatát?

Látod, Howard, ez egy nagyon jó kérdés. Nagyon érdekes dolog, hogy 1987-ben, amikor a British Columbia egyetemen végeztem, az emberek 59%-a sem használt nagyítást; ma már 80-90 % is használ és ezek az emberek nemcsak az idősek! A nagyítás, a mikroszkopizálás mindenkinek segít. A 2,5-szeres erősségű lupét mindenkinek javaslom használni, az egyetemi évek során is és akkor is, ha éppen csak hogy  végzett a fiatal az egyetemen!

Glenn, az egész szenvedélyem a DentalTown-nal azért harcol, hogy a fogorvosoknak ne kelljen végre magára hagyatottan dolgozniuk. Mondanál olyan márkákat, amik a lupe és a mikroszkóp terén igazán profik?

Jó kérdés. Az Orascoptic, Designs For Vision, SurgiTel vagy SheerVision nevű cégek olyan lupékat gyártanak, melyek egyre erősebbek: egyre többet látnak 2,5 és 4,5 mm nagyságrend között, valamint közel minden területre lupe szetteket fejlesztenek ki: külön endo-, vizsgálati, sebészeti és implantologiai lupe-rendszereket tesztelnek és gyártanak!

Glenn, a három dentálhigiénikusomnak és a négy asszisztensemnek is beszereztem ezeket mind, teljesen egyetértek veled!

És ne feledd, a pácienseidnek is meg tudod mutatni, milyen a minőségi munka! Saját szemeikkel láthatják a precizitás eszközparkját. Miután elkezdtem mikroszkopizálni, minden területen alkalmazhatónak bizonyult: 9 általános és 9 műtéti mikroszkópot szereztem be (minden műtőben és higiénikus kezelőben található egy). Az összes restauratív és klinikai fogászati vizsgát és kezelés mikroszkópos környezetben zajlik. Amikor Indiába utaztam, nem hittem volna, hogy találok mikroszkópokat, ehhez képest 6000 dolláros eszközökkel dolgozott szinte mindenki. Ugyan nem egy észak-amerikai cég (Global, Zeiss, Seiler és Leica) minősége, de szép és használható műszerek, alapszintű jellemzőkkel. A Zeiss német, de mára már világgyártmány. A Globallal hasonló a helyzet, német eredetű, de már St. Louisban készül, az USA-ban. A Seiler egy amerikai cég szintén, de a Leica már máshol tarol.

Na és Glenn, mennyire népszerű a mikroszkóp? Amerikának van 4000 endodontusa. Mennyien használnak mikroszkópot?

Nagyjából 90%-a a fogorvosoknak. Amerikában ez már egy sztenderddé vált.

És egy egyedül praktizáló fogorvos, aki mikroszkópot szeretne használni, milyen minőségi skálát vegyen alapul? Melyik márka van az első, második stb. helyen?

Ez egy nagyon jó kérdés, Howard. Talán a legelső helyen a Global és a Zeiss van holtversenyben, utána a Seiler, végül, de csak pici minőségbeli eltéréssel, találjuk harmadik helyen a Leicát.

Glenn, mit szólsz, ha azt mondom, én minden endodontiai esetet specialistához küldök, nem látom el mint általános fogorvos? Te is használsz mikroszkópot vagy kizárólag molar endo kezeléseknél lényeges? Korábban elmondtad, hogy a higiénikus kezelőkben is van mikroszkóp. Ott miért fontos? Nekem kizárólag a fürdőkádam felett van egy, de hogy miért, az egy egész más story.

Az összes mikroszkópot televíziós képernyőhöz kötött. Amikor bemegyek a kezelőbe és elkezdem a higiénikus vizsgálatot, a páciens mindent lát: ahogy haladok körbe a szájüregben, egy intraoralis kamera és egy real-time video monitoring együttesét kapja meg – edukálható! Látják a hiányzó tömést, valamint nem kérdőjeleznek meg téged!

Glenn, egy másik témára úsznék át. Tömések. Kérlek, magyarázd el, mi a különbség az üvegionomer és a kompozit tömőanyagok, tömések között.

Tudod, az egyik legmegmosolyogtatóbb dolog az, amikor idős emberek attól félnek, hogy caries recurrens jelenik meg. Nos, üvegionomer tömőanyag alatt gyakorlatilag a fluorid kibocsátás miatt szinte sosem találsz visszatérő szuvasodást! Akár a boxok alján, akár Class II., akár veszélyeztetett Class V. esetében használod, mindig jól jön a preventív megoldások alkalmazásakor.

Glenn, ha ez ennyire biztos – ha tényleg nem találsz recurrens szuvas laesiot egyetlen üvegionomer tömés alatt sem – miért nem használja azt mindenki? Nekem az a bajom, hogy függetlenül a pozitív kihordási mutatóktól, bakteriális inváziók központja lehet az a tömés és környéke! Gram negatív anaerob baktériumok pusztítják el az egész területet! Ez biológiai, nem mérnöki kérdés! Mégis biztos vagy az üvegionomer szinte kizárólagos használatában? Követed te egyáltalán a CAMBRA caries indexet?

Mi azt nem használjuk, bár tudom, Kaliforniában az egy nagy szó. Nekünk itt ez szinte ismeretlen. Kim Kutsch és csapata, a minimálinvazív technikák nagy kedvelője és szakembere, Graeme Milicich mind az üvegionomer tömőanyagok nagy támogatói. Ha egy páciensnek mindig magas a caries fokozata és újra meg újra Class V az ideiglenes megoldás, szárad a szája a gyógyszerektől, nem tisztítja a gingivalis területeket – mindig magas kockázatban marad! És az üvegionomer elemek sokkal tovább állnak ellen és küzdenek a szuvasodás ellen! Édesapám mindig használt szilikátokat és soha nem alakult ki caries alattuk!

Miért van ez?

A fluorid kibocsátás miatt, ahogy már az előbb is szó esett róla! Sokkal kisebb eséllyel találsz alatta cariest, pláne recurrenst.

Oké, Glenn, van egy fogorvos, aki azt kéri, legyünk szakmaiak és specifikusak. Végigmehetünk gyorsan azon, Te hogyan is csinálsz Class V-t? Mutass be kérlek egy Class V-t egy 85 éves nő esetében, aki Alzheimer-szindrómás és van egy gyökérkezelt nyolcas foga – szuvas laesioval.

Elsőként a lézerdiódát használom a szöveti managementhez, főleg ha subgingivalis caries is valószínűsíthető. Ahhoz, hogy a preparacióm apikális területét láthassam, mindenképpen soft tissue lasert használok a gingivectomia során. Minden lézer antibakterialis, így endodontiai esetben is pusztítja a terület bakteriális telepeit. Ha egy periodontalis tasakban teszel így, ott is. Az a szép az egészben, hogy nemcsak alacsony dózisú lézerterápiát alkalmazol a soft tissue eljárásban, hanem gyönyörű környezetet teremtesz a Class V laesio crevicularis vérzés- és folyadékmentes tanulmányozásához és lehetőséged van restaurációra! A Fujit nagyon szeretem, a Fuji IX van a rendelőnkben. Tökéletes, ha egy 30-40 éves női páciens kompozit maradványokkal érkezik és könnyítenél a helyzeten.

Tehát dioda. Dioda a lágy szöveteknek, szén-dioxid a kemény fogszövetek számára?

Jó kérdés. A fogászatban négy hullámhossz kategóriával dolgozunk és így négy lézer kategória létezik. A diodák azért lettek népszerűek, mert kisméretűek, sok esetben hordozhatók, tudod lágyszöveti kézidarabként használni – az elektrosebészettel ellentétben. A lézerdioda lateralis hőkárosító hatása egy ötöde az elektrokauterének.

Ha nem hallgatnál senkire sem, tűnhet jó megoldásnak az elektrosebészet. Ugyanakkor valójában nem az. Szerinted az elektrosebészetnek befellegzett a fogászatban?

Az elektrosebészet használata két dolgot könnyít: nem szükséges az alkalmazásához védő szemüveg, valamint a diodánál gyorsabban tud nagyobb szövetmennyiséget eltüntetni.

És a szájüregi szövetek növekednek az egyik legintenzívebb tempóban. Nade, négy lézert mondtál az előbb és eddig csak a dioda került terítékre. Mi van még?

A szén-dioxid lézerek főleg lágyszövetek kezelésére használhatók, bár van cég melynek kemény fogszövetekre is van már szén-dioxid lézere. Szájsebészek nagy kedvence mert rendkívül gyors, ugyanakkor egy nagyobb eszköz! A következő lézer a Nd:YAG lézer, melynek egyik fő képviselője a PerioLase – főleg parodontológiai alkalmazására tervezték. Nagy támogató csoportja van, sokan kedvelik a DentalTown oldalon is, használják is mellé a saját protokollt is – a LANAP-ot (laser assisted new attachment procedure). Végül hadd ejtsek szót az általam nagy értékelt, keményszöveti lézerről, az Erbiumról. Az egyik legjobban ismert fejlesztő cég a lézer mögött a BIOLASE. Én a BIOLASE iPlus-t használom, ami tulajdonképpen egy lágy- és keményfogszöveti, univerzális lézer.

Glenn, mesélnél kérlek arról, hogy miben különbözik megjelenésében és terápia tekintetében a periodontium betegsége és a peri-implantitis?

A tipikus implantatum körül a gingivalis rostok nem horizontálisak, mint a Sharpey-féle rostok, hanem vertikálisak. Semmi nem tud ellenállni, hogy az implantatum alá valami ne kerülhessen. Mint a koronánál, az extra cement nem képes a gyökér mellé, a gingiva alá simulni. Periodontitisben nemcsak mucosalis gondok vannak, hanem valódi gingivalis gyulladások, melyek ugyanakkor nemsebészeti, könnyű és egyszerű módokon kezelhetők. Peri-implantitisnél, ha egyszer a csontveszteség elérte az 50 %-ot és progredial a folyamat, a legtöbb esetben extrakcio az első terápiás lépés, rendkívül nehéz a granulatios szövet eltávolítása, bonyodalmas a terület desinficialasa, lágy- és keményszöveti lézer is elengedhetetlen – itt jön a BIOLASE és az Erbium lézerek.

Gondolod, hogy a periodontalis és a perio-implantitis bakteriális telepei azonosak?

Nem gondolom, ugyanakkor a periodontium gyulladása sokkal agresszívebb, mint a peri-implantitis. Amikor mikroszkóp alatt mutatom a páciensnek, hogy mit tudok a sulcusból mechanikusan kinyomni és a fehér bűzös gennyes folyadék megjelenik, nos – az magáért beszél. Sokkal súlyosabb a mögötte levő csontfertőzés és a hozzá csatlakozó, onnan drenáló sulcus, mint az implantatum környékének gyulladása.

Egy implantatum jellemzője az ossealis integratio hajlandósága, ennek megfelelően a felületük teljesen eltérhet. Milyen implantatumot használsz? HA kódosat?

Mindegyik működik és törekszik az egyre jobb és jobb csontintegrációra. Az igazi különbség a szöveti egyesülési készségben 1-2% lehetséges, a Straumann és a gyengébb márkák között sincs 30% integritas-készségi differencia; az oktatásban, a páciens edukációban lehet nagy eltérés. Én a HIOSSEN’s system kedvelője vagyok, mert SLA felszínnel rendelkeznek, mely a BMP2-re kifejezetten hasonlítanak. Hamarosan kódolni kezdik őket.

Bone morphological protein.

Igen. Főleg Korea jár ebben élen és nem véletlen a fejlesztés iránya: a páciensek minél hamarabb minőségi koronát (felépítményt) szeretnének, melynek feltétele a gyors – 4-12 hét alatt – integrálódó implantatum.

Glenn, el sem hiszem, de letelt az időnk. Életem leggyorsabb és egyik leghasznosabb interjúja volt ez, hogy Veled, mesteremmel beszélgethettem. Nagyon köszönöm!

Howard Farran
Fordította, szerkesztette: Molnár Dávid

Glenn van As az idei Dental World-ön előadást tart az Endodontia Kongresszuson és gyakorlati kurzusokat is vezet majd. További információ és jelentkezés:
KONGRESSZUS   KURZUSOK