Az egészségügyi szolgáltatók világszerte megkezdték a várva várt COVID-19 vakcina beadását. Számos országban a fogászati dolgozók a kiemelt csoportba tartoznak, amely az első között jogosult a vakcina fogadásra. A közelmúltban egy bajor fogorvos oltási időpontokat szervezett az egész praxisszemélyzete számára. Ugyanakkor negatív következményekkel fenyegette mindazokat, akik elutasítják az oltást. Mivel Németországban még nem állapították meg az ilyen követelmény jogi alapját, a fogorvost feljelentették a hatóságoknál.

Világszerte számos fogorvosi szövetség küzd azért, hogy a fogorvosi csapatok bekerüljenek az első oltási szakaszba annak érdekében, hogy védve legyenek a fogászati ​​kezelések során. A Donaukurier, egy bajor helyi napilap beszámolt egy olyan fogorvos esetéről, aki azt tervezte, hogy minden alkalmazottját beoltatja saját és betegei védelme érdekében. Bejelentette azonban, hogy aki elutasítja az oltást, fizetés nélkül felfüggeszti a munkától. E nyilatkozat után erősen bírálták, és most jogi következmények elé nézhet.

Annak ellenére, hogy a fogorvos bevallotta az újságnak, hogy üzenete nem volt jól megfogalmazva, mégis meg van győződve arról, hogy megközelítése indokolt volt. “Ha az egyik betegem megfertõzõdik a SARS-CoV-2 vírussal, akkor én leszek a felelõs érte” – mondta a Donaukurier-nek. „Határozottan támogatom ezt az oltást. Aki a jövőben orvosi szakmában szeretne dolgozni, be kell oltania magát. Ennek lényege, hogy minden alkalmazott legjobb védelmet kapja ”- tette hozzá. Azt várta, hogy alkalmazottai pozitívan reagálnak majd a leszervezett oltási időpontokhoz, hozzátéve, hogy hajlandó bírósághoz fordulni igazáért.

Lesz-e kötelező oltás az egészségügyi dolgozók számára?
Dr. Markus Söder bajor miniszterelnök vitára szólít fel a részleges kötelező oltásról az oltások számának növelése érdekében. A kötelező oltás az idősek és gondozó otthonokban dolgozó egészségügyi dolgozók számára lenne bevezetve. “Ha nagyon kevés alkalmazott hajlandó oltást kapni, akkor ezt az ügyet meg kell vitatni” – mondta a Nordbayernnek. “A Német Etikai Tanácsnak meg kellene vizsgálnia ezt” – tette hozzá. Söder azonban hangsúlyozta, hogy nem lesz általánosan kötelező az oltás.

Nikolaus Knoepffler teológus és filozófus szerint, aki a bajor etikai tanács tagja, az oltást elutasító orvosok és ápolók megsértik erkölcsi kötelességüket. “Véleményem szerint, ha valaki ápolói vagy orvosi szakmában dolgozik, akkor ezt az erkölcsi kötelességét többféleképpen is megszegi” – mondta Donaukurier-nek. “Azok, akik elutasítják az oltást, nem tekinthetőek példaképnek, hiszen nem arra ösztönöznek másokat, hogy oltsák  be magukat, így pedig veszélyeztetnek másokat” – magyarázta.

Az egészségügyi szektor alkalmazottai számára a munkáltató által előírt oltási követelmény még az általános kötelező oltás bevezetése nélkül is elképzelhető lenne – magyarázta Donaukuriernek Betz Peter, a pfaffenhofeni munkajogász. „Az általános oltási követelmény bevezetése sem kizárt, bizonyos foglalkozási vagy személyes csoportok számára. Végülis más fertőzések esetében már van általános oltási követelmény. Például a közelmúltban bevezetett kötelező oltás a kanyaró ellen bizonyos embercsoportok és iparágak számára ”- folytatta.

Jelenleg azonban a munkáltatók nem követelhetik meg alkalmazottaiktól a SARS-CoV-2 elleni oltást, mivel ez megsértené a német alkotmány által védett személyes és testi épség általános jogát. Ha egy munkáltató azzal fenyeget, hogy törvényi alapok nélkül munkajoggal összefüggő következményeket vezet be, az a kényszerítés bűncselekménye lenne – mondta Betz.

Jogi és személyes következmények
A bajor fogorvos ellen most büntetőeljárás indult. Az ügyészség jelenleg vizsgálja, hogy van-e elegendő bizonyíték a bűncselekményre.

Donaukurier szerint „a fogorvos és munkatársai ellenséges viselkedéssel néznek szembe jelenleg, különösen a közösségi médiában”. Emiatt az újság cikkében nem közölte a fogorvos nevét.

Forrás: https://eu.dental-tribune.com/news/dentist-facing-charge-for-putting-pressure-on-employees-to-get-covid-19-vaccine/
Szerző: Franziska Beier
2021. 01.18.

(Kép: Halfpoint/Shutterstock)