Ahogy a fogászat, a fogorvoslás fejlődött az elmúlt évtizedek, évek során, az ún.”úttörő nők” törték meg a nemek közötti tradicionális akadályokat. Új mércét határoztak meg azoknak a nőknek, akik fogorvosként szeretnének a jövőben tevékenykedni.

1859-ben az első női fogorvos, Emeline Roberts Jones rendszeres fogorvosi ellátást létesített az Egyesült Államokban. 1866-ban Lucy Beaman Hobbs Taylor (a képen) lett az első nő a világon, aki fogorvosi diplomát szerzett. 1892-ben Mary Stillwell-Kuedsel megalapította a Női Fogorvosok Szövetségét, amelyet az 1921-ben létrehozott Amerikai Női Fogorvosok Szövetsége követett. Az első könyv (Dentistry Dental Book: Operative Dentistry for Children) gyermekfogászati témában 1927-ben jelent meg, egy elkötelezett női fogorvosnak köszönhetően, név szerint M. Evangeline Jordonnak, aki az Egyesült Államokban az első, gyermekgyógyászattal foglalkozó fogorvos volt.

A nők, akik egykor a fogászati szakmában is kisebbségben voltak, ma már a legtöbb fogászati iskolában, egyetemeken többségben vannak a férfiak számához viszonyítva..

Az 1800-as évek végén, amikor a fogorvosi szakmát szabványosítani kezdték, a fogorvosok legfeljebb 1 %-a volt nő.
Ma már különböző tanulmányok, felmérések azt igazolják, hogy – a rendelkezésre álló adatokkal rendelkező országok többségében – a női diplomások száma meghaladja a férfiak számát. Természetesen a fogorvos végzettséggel rendelkező nők száma minden országban különbözik. 2016-ban a vizsgált 10 európai országban (Csehország, Dánia, Izland, Írország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Lengyelország, Románia és Szlovénia) a fogorvosként végzettek 70% -a nő volt. Franciaországban a fogorvosi diplomával rendelkező nők aránya alig haladta meg az 50%-ot (55 %), az Egyesült Királyságban (56%), míg az Egyesült Államokban a nemek aránya egyenlő (50%) volt.

Az elmúlt két évtizedben a fogászati szektorban, így az oktatásban is, jelentősen megnőtt a vezető szerepet betöltő nők száma. Ennek ellenére, a hivatalos fogorvosi szövetségekben, egyesületekben a vezetői pozíciók többségét továbbra is a férfiak töltik be, a nemek közötti egyenlőtlenségek valamilyen szinten továbbra is fennállnak elsősorban a fogászati kutatásban és az egyetemi oktatásban egyaránt.

Forrás: FDI World Dental Federation

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.