A Pennsylvania Egyetem tudósai egy baktériumok által gyakran támadott molekuláris receptor blokkolásával megelőzték a periodontis kialakulását, egyelőre azonban csak egerekben. Ráadásul nem csak a betegség kifejlődését tudták megakadályozni, hanem sikeresen állították le a már kialakult periodontitis további súlyosbodását is.

Korábbi kutatások során már kiderült, hogy a periodontitis kialakulásáért felelős baktérium, a Porphyromonas gingivalis, általában átveszi az uralmat a leukocyták egyik receptora fölött. A C5aR receptor a komplement rendszer része, amely pedig az immunrendszer alkotója.

A kutatók számos más tanulmány eredményeit is felhasználták következtetésük kialakításakor. Ezek a tanulmányok is megerősítették azt az elméletet, miszerint a C5aR receptor felhasználása nem csak a P. gingivalis okozta periodontitis megszüntetése esetén használható fel eredményesen.

További állatkísérletekre van szükség annak érdekében, hogy az emberre gyakorolt esetlegesen hasonló hatás bebizonyosodjon.