A kormány a korona vírus elleni védekezés jegyében, 2020. március 17-én bezáratta a fogorvosi rendelőket, és leállt a fogorvosokat kiszolgáló háttér szolgáltatók munkavégzése is. A szakma több esetben nyújtott be petíciót a kormány felé, eddig azonban semmilyen segítséget nem kaptak. Most, a május 3-i újraindítás után újra az államhoz fordulnak a fogorvosok.

Június 1-jén ugyanis minden fogorvosi szolgáltató számára elindul az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér), ahová kötelesek a napi betegellátási adatokat rögzíteni. Ez a rendelők újraindításával járó nehézségek, finanszírozási, megélhetési gondok mellett külön kihívást jelent a szakma számára, így a fogorvosok érdekvédelmi szervezete levélben arra kérte a hatóságot, hogy ne élesben, hanem próbaidőszakkal kezdhessék az adminisztrációt.

Fontos kiemelni, hogy a fogászat ezzel semmilyen támogatást nem kér, csupán az egyre tornyosodó feladataik mellett lenne könnyebbség a számukra a napi adatszolgáltatás fokozatos bevezetése. Benyújtott kérésükre az ÁEEK eddig nem közölt választ.

Dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke továbbá azt is elmondta, hogy a magánpraxisok égető finanszírozási és fennmaradási gondjai miatt megkeresték a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) Egészségügyi Szekcióját, akik már korábban beadványokat készítettek és tárgyaltak az illetékes kormányzati szereplőkkel és munkaanyagukban külön kitérnek a fogászati magánellátók helyzetére is. Részükről pozitív választ kaptak, és folyamatban van az együttműködési lehetőségek kidolgozása.

A rendelők újranyitásáról elmondható, hogy május 11. után új szakaszba léptek a fogorvosok. Dr. Gerle János arról tájékoztatott, még ha nem is a járvány időszak előtti állapotok uralkodnak, de messze a sürgősségi ellátás felett teljesít a betegellátás. Bár betegforgalom folyamatosan növekszik, a fogászatok védőfelszereléssel való ellátottsága változó. Ahol az önkormányzat, a tisztiorvosi szolgálatok és a fogorvosok összefogtak, ott sikeresen megoldották ezt a problémát ez azonban nem mindenhol sikerült. Az elnök hangsúlyozta, a praxisok nem működhetnek ugyanúgy, mint három hónappal ezelőtt, a világ megváltozott, új normarendszerek vannak kialakulóban.

A cikk forrása: https://mfor.hu/cikkek/makro/mok-fogorvosi-tagozat-elnoke-probaidoszakkal-indulhasson-az-eeszt.html 

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.