Minden orvos egyetért azzal az állítással, hogy a prevenció hatékonyabb és olcsóbb megoldás, mint a már kialakult betegség gyógyítása. Az fogászati implantológia sikerei, rohamos fejlődése láttán viszont sokakban felmerült már a kérdés: miként lehetne ezt a hatalmas, korszerű tudásanyagot a prevencióban is hasznosítani?

Lacza Zsombor

Lacza Zsombor

Egy korábbi cikkünkben (Vérből csont) már beszámoltunk arról, milyen kutatások folynak az Ortho­Sera Dental Kft.-nél, illetve milyen figyelemre méltó eredményeket értek már el dr. Lacza Zsombor, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Kísérleti Kutató Intézet tudományos főmunkatársa, ortopéd szakorvos.

Kérdésünkre megerősítette, hogy a regenerációs orvoslás mellett a preventív gondolkodás sem idegen tőlük, sőt már komoly lépéseket is tettek ezen a téren. Az emberi eredetű „szövetkonzerveket” az elmúlt időszakban már egyre többen használják az orvoslásban, ez egyre inkább „felfutóban” lévő gyakorlat. A humán szövetgraftok sorra kiváltják a korábban használt mesterséges anyagokat, az állati eredetű termékeket vagy a „nem használunk semmit” megoldást.

– Az OrthoSera Dental Kft. kutatóinak figyelme most új irányba fordult. A szérumalbumin a vér leggyakoribb fehérjéje, ennek előnyös hatásait használjuk fel a BoneAlbumin esetében – mondta el Lacza doktor. De a szérumban vannak még más, potenciális hatóanyagok. Ezek jellemzően növekedési faktorok, citokinek, amelyek a szövetközti térben azokon a sejteken hatnak, melyekkel kapcsolatba kerülnek, a sejtek közötti kommunikációban játszanak alapvető szerepet. Egyszerre (egyebek mellett) okozói a gyulladásnak, ugyanakkor a regenerációban is fontos szerepe játszanak. Ha egy sejt megsérül, elkezd növekedési faktorokat termelni, arra buzdítva a szomszéd sejteket, hogy kezdjenek osztódni, és „foltozzák be” a hiányt. Gazdag irodalmi háttere van annak, hogy minden szövetközti térben – bármilyen sérülés esetén – sohasem egy uralkodó növekedési faktor „dolgozik”, hanem inkább tíz, húsz vagy még több különböző faktor egymásra gyakorolt hatásából alakul ki az adott sejtválasz. Ezt a klasszikus gyógyszeres terápiával utánozni nagyon nehéz, mert egy gyógyszernek csak egy hatóanyaga van.

Például a csont morfogenikus fehérjét – bone morphogenic protein 2 –, ezt a nagyon erős csontnövekedést indukáló faktort, kihozták gyógyszer formában. Használják is, elsősorban a gerincsebészetben arra, hogy a csontfúziót segítsék. Sajnos Magyarországon nem nagyon lehet hozzáférni, mert 1500 euró körül van egy dózis ára.

A kutatócsoportban viszont már foglalkoznak ezzel a gondolattal?

A vérszérumban vannak ilyen növekedési faktorok, és ezekkel különböző hatásokat lehet elérni. Azon dolgozunk, hogy előállítsunk egy olyan szérumváltozatot, ami a regeneráció irányába fejt ki maximális hatást. Olyan citokineket termel, ami a sejteket elsősorban szaporodásra készteti, és nem  pl. gyulladásra. A kísérleteink ott tartanak, hogy humán porckopás vagy ízületi degenerációból származó csontfelszíneket tenyésztettünk már a laboratóriumban, majd ezeket tettük ki további sérülésnek. Ezt a sérülést különböző szérumkoncentrátumokkal, illetve izolált növekedési faktorokkal próbáltuk kezelni. Sikerült a kísérletekkel igazolni, hogy van olyan szérumfrakció, ami sokkal erőteljesebben képes a sejteket szaporodásra bírni sérülés esetén, mint más szérumfrakciók. Az eljárás in vitro már sikeresnek tekinthető.

autolog szerum

Ezt az autológ szérumot saját vérből lehet izolálni. Kialakítottunk erre a célra egy viszonylag egyszerű készüléket, mely egy fecskendőből és egy centrifugából álló kit. Ennek segítségével ezt a regeneratív szérumot el tudjuk különíteni. Mivel az izoláció teljesen zárt rendszerben, a beteg saját véréből történik, ezért vissza is adható a betegnek, akár „egy ülésben”, ugyanannak a beavatkozásnak a keretében. Humán eredményeink ugyan még nincsenek, mert először meg kell szerezni az új eszköz forgalomba hozatali engedélyét. Most tartunk az adminisztrációs eljárás utolsó lépéseinél. Amikor ezt megkaptuk utána az eljárás használható lesz –, várhatóan néhány hónap múlva.

Ha majd erre sor kerül, a praxisban – a beteg oldaláról nézve – milyen előnyökkel járhat az új módszer?

Segítségével még egy újabb, hatásos eszközt tudunk az orvos kezébe adni. Ha ugyanis eddig csontot akart pótolni, akkor használhatott hagyományos graftokat, de most már használhatja a BoneAlbumint, az albuminnal bevont csontot, ami jobb minőségű, és gyorsabb integrációt-átépülést ígér. Ám vannak olyan helyzetek, amikor még ez sem elég, és akkor lehet elővenni a növekedési faktorokban gazdag új szérumot. Nyilván a beavatkozás egy kicsit bonyolultabb az orvos számára, egy kicsit „macerásabb”, de mégis nagy előrelépést tettünk ezzel! A hatékonysága még tovább is fokozható, ha őssejteket is adunk a rendszerhez, majd így együtt ültetjük be a csontdefektusba.

Itt érdemes megállni egy pillanatra. Ugyanezen az elven elképzelhető ugyanis más szövetek pótlása is! Már ma is vannak jelentősnek számító eredmények – ennek az elvnek a felhasználásával – a csontpótláson kívül is, például a sebgyógyulásban, a porckopásban, és ez beláthatatlan perspektívákat nyithat meg!

Dr. Révay András