Az új teszt segítségével a humán papilloma vírus ellen termelt antitestek mutathatók ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antitestek a torok- és szájrákos betegeknél is jelen vannak, azonban akár évekkel a daganat megjelenése előtt kimutathatóvá válnak.

A WHO kutatói szerint a teszt segítségével szűrhetővé válik a HPV, amely nagyban hozzájárulhat a szájrák kockázatának jövőbeni mérsékléséhez.

A tanulmány a Journal of Clinical Oncology című szaklapban jelent meg.

A tanulmány elkészítése előtt nem volt egyértelmű, hogy a daganatos sejtek megjelenése előtt az antitestek jelen vannak-e a vérben.

Ha a tanulmányban szereplő információ igaznak bizonyul, akkor az orvosok és fogorvosok könnyedén kiszűrhetik a kockázatos betegeket. Jelenleg egy orvosok és fogorvosok által is használható szűrőeszköz alapkoncepcióján dolgoznak, hogy a szakemberek még a késői stádiumok előtt felismerhessék a betegséget.

Korábban már számos tanulmányban rámutattak, hogy a HPV – a dohányzás és az alkohol mellett – komoly kockázati tényező a szájüregi rák kialakulása szempontjából. Az elmúlt években világszerte megnőtt a szájüregi daganattal küzdő betegek száma.