Dr. Borbély Péter a Magyar Orthodontusok Társaságának alapító tagja, elnöke, a Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozat Tanácsának tagja. A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának 2015-től látogató professzora, több hazai egyetem meghívott előadója, a University of Alabama at Birmingham (USA) vendégprofesszora, az International Orthodontic Symposium vezetőségi és alapító tagja, 2016-tól a Dental World Orthodontiai Kongresszusainak a programfelelőse, elnöke. A Coorg Institute of Dental Sciences (India) díszdoktora.

Ismereteim szerint, az 1986-ban megszerzett orthodontiai szakvizsgája óta, tehát közel 40 éve már csak a
fogszabályozással foglalkozik. Mi motiválta a fogászat e speciális szakterületének a kiválasztásakor?

Az egyetem befejezése után egy vidéki városba kerültem, ahol előbb utóbb mindennel kellett foglalkoznunk. Szerintem érdemes arra figyelnünk, ami mást nem érdekel. Tudományos munkában is jó egy olyan területet kiválasztani, amelyet kevesen űznek a világban, így könnyebben át lehet tekinteni, és el lehet benne mélyedni. Az előre álló, rendezetlen fogakkal is próbálkoztam, de hosszú ideig semmit sem értettem, mi mért van, illetve mi miért történik a kezelés folyamán. A legközelebbi kolléga egy órányi autóútra volt. Ahogy kezdtem elmélyedni, akkor vettem észre, hogy ez egy más világ. Nagyon különös terület, mely közelebb áll a fejlődéstanhoz, mint a fogászathoz, közelebb van biomechanikához, a fizikához, mint az orvosláshoz. A kezelési terv felállítása sokszor meggondolkoztató, mindig izgalmas, mindig kicsit más. A készülékek használata jó kézügyességet igényel, különösen a rögzített készülékeknél van erre nagy szükség. Olyan szakterületet sikerült választanom, ahova naponta örömmel megyek.

Ismert a szakmában, hogy a fogszabályozási diagnosztikában használatos lézeres digitalizáló rendszert Ön találta fel. Ennek előnyeit – röviden – miként foglalná össze?

A szerkezet a távröntgenfelvétel kiértékelése mellett – melyet egyébként sok műszer tud rögzíteni – a fogakról készült gipszmintát, pontosabban a fogak méretét is tudja mérni. A KRUPP KFO–Laser pillanatok alatt leméri és a számítógépbe továbbítja az értékeket, ahol elraktározhatjuk, összehasonlíthatjuk, kinyomtatjuk. A gyorsaság mellett nagyon pontos a mérési eredmény.

Előadásaiban többször hallhattunk arról, hogy a megfelelő szépérzék egy orthodontus számára legalább annyira fontos, mint a jó és megfelelő kézügyesség. A hangsúly fokozatosan áthelyeződött a régi funkcionális és okklúziós szemléletről az arc- és a mosoly esztétikájára. Az esztétikai szempontok figyelembevétele miként befolyásolja a kezelési terv felállítását?

A legelső munkámnál a külföldre utazók között volt egy nagyon jó arcú, halk úriember, aki sokkal kevesebb csomagot vitt magával, mint bárki más, de egy hegedű vele volt. Az útlevelek összeszedésekor láttam, hogy Kudász József szívsebész professzor úrral van dolgom. Azóta is emlékszem erre, hogy egy utazásra valaki nem csak könyvet visz magával, hanem arra a rövid időre sem akarja a hangszerét nélkülözni. Albert Einstein is hegedült, Teller Ede zongorázott, Szentágothai János professzor úr festett. A világhírű magyar agykutató, Freund Tamás akadémikus, énekelni jár, Roska Botond neurobiológus professzor naponta foglalkozik matematikával, és csellózik. Övék a jövő, mert ahol az értelem már tehetetlen, ott az érzések kezdődnek. A mai fogszabályozásnál nem a fogak pontos illeszkedése a legfontosabb, hanem a harmonikus arc kialakítása. De mi a szép? Azt megmondani nem lehet,
azt érezni kell! Az állcsont-ortopédia és fogszabályozó szakorvos feladata a szépség keresése, amikor a belső és a külső harmóniában áll, a megjelenés kellemes.

A COVID-19 vírus miatt gondolom, jelentősen megváltozott Önöknél is a mindennapi praxis menete. A kialakult helyzetről szeretném kérdezni. Működik jelenleg a rendelője, végeznek ott bármilyen beavatkozást, esetleg sürgősségi ellátást?

Néhány éve meghívtak a Debreceni Egyetem fogszabályozási osztályára, majd tavaly átadtam a fiamnak a saját rendelőm irányítását. Ezért szerencsére ilyen problémák már nem engem terhelnek, nem nekem kell megszerveznem a munkát. Jómagam nem megyek be a munkahelyemre, de a fogszabályozási vészhelyzeteket ellátjuk a rendelőnkben.

Mi a véleménye az április 30-án este megjelent, és a Magyar Közlönyben kihirdetett május 4-ei újraindításról? Ön szerint ez jelentősen megváltoztathatja a fogszabályozó fogorvosok munkájának a lehetőségét, a kezelések visszatérnek? Életképes elvárásnak tartja, hogy minden pácienstől negatív tesztet kell kérni?

A kényszerű leállás lehetőséget adott átgondolni, hogy személyesen és szakmailag is jó irányba haladunk-e. Biztos vagyok abban, hogy sok szakember gondolkodása eközben kicsit megváltozott, és remélem, hogy az újbóli munka lehetősége sem fogja teljesen a korábbi „kerékvágásba” terelni őket. Terveink szerint csak egy széket fogunk használni helyiségenként a kettő helyett, és a páciensek nem fognak egymással találkozni, mert olyan nagy időközökkel rendeljük be őket. Negatív teszt ellenére is ugyanolyan elővigyázatosságok szükségesek szerintem.

Tudomásom szerint a MOT kongresszusi naptára, saját képzése elég nagy választékot kínál az év egész szakaszában. A nemzetközi- és magyar előadókkal többféle kurzus-programot terveztek a tavaszi időszakra. Hogyan tudják ezeket realizálni, esetleg átütemezni? Mikorra tervezi az első, kis létszámú tanfolyamok megtartását?

NA MOT éves konferenciája május 22-24-re volt tervezve. A szállásokat, termeket megrendeltük, a külföldi előadóink vállalták az előadást, de a konferenciát sajnos most nem tudjuk megtartani. A szociális program egy részét már lemondtuk. Egy szeptemberi, Indiában rendezendő konferenciát – melynek a szervezésében szintén részt veszek -, már eltoltuk 2021. február 1-4-ére. Úgy tudom, hogy az első félévben már nem lesz semmilyen általam előkészített, illetve szervezett fogszabályozási találkozó. Szeptembertől azonban szeretném folytatni havi rendszerességgel a MOT pénteki továbbképzéseit, továbbá a fiatal szakembereknek a „Fogszabályozás dióhéjban” előadássorozatot is, mely egy átfogó képzés az egész állcsont-ortopédia és a fogszabályozás témájában.

Mikorra tervezik rendelőjük kinyitását? Milyen módon látja ezt biztonságosnak? Kialakítanak egy új infekció kontrollt a saját elképzelésük szerint, vagy megvárják az EMMI ajánlását? Mit javasolnak a MOT tagoknak?

Nem várom, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyértelmű határozatot adjon, hogy milyen beavatkozásokat végezzünk a járvány időszakában. Társaságunk tagjainak összeállítottunk egy útmutatót külföldi ajánlások alapján. Minden országban más a szabályozás, Németországban az egymással szomszédos tartományokban sem egységes a rendelők nyitva tartása. Van, ahol tilos beteget fogadni, a közvetlen szomszédos tartományban pedig nem volt leállás a fogorvosi rendelőkben. Személy szerint úgy gondolom, hogy a diploma átadásakor jogot és kötelességet kaptunk a döntéshozatalhoz és ahhoz is, hogy mások helyett is ezt néha megtegyük. Az EMMI ajánlását be kell tartani, de nem szabad elvárni, hogy mindenben döntsenek helyettünk.

A sport mindig meghatározó szerepet játszott az életében. Hogyan éli meg a jelenlegi „karanténos” hétköznapokat?

Egyelőre nagyon kellemes nekem ez a bezártság. Az otthonmaradás kényszere egy lehetőség, hogy nagyobb odaadást biztosítsak a szeretteimnek. Több időnk van beszélgetni, egymást megérteni. Este 9 óra körül felfutok a Gellérthegyre és lenézek a nyugodt városra, majd utána futás haza. Ilyenkor egy-egy ember van csak az utcán, de őket is széles ívben ki lehet kerülni. A levegő tisztább és minden kellemes.

Kiknek ajánlja az idei Dental World Orthodontiai Kongresszusát?

Olyan világhírű emberek érkeznek hazánkba, akik egyenesen a japán világkonferenciáról érkeznek, ahol szintén előadók. Véleményem szerint egy nemzetközi szaktekintélyű ember csaknem mindegy, hogy miről beszél, mert üzenete lesz a mondandójának. Vendégeink négy földrészről jönnek hozzánk: Amerikából, Ázsiából, Ausztráliából és természetesen Európából. Bizonyára sokan várják, hogy láthassák és tanulhassanak Thomas Pitts-től. A Thaiföldi Királyság professzoráról, Dhirawat Jotikasthira-ról elmondhatom, hogy mindig érdekes és tartalmas előadásokat szokott tartani. Nagyon örülünk annak is, hogy Európából az European Orthodontic Society elnöke, Christodoulos Laspos is megtiszteli a programunkat. Ezért nem csak azok számára lesz érdekes az Orthodontiai Kongresszus, akik nap, mint nap a fogszabályozással foglalkoznak, hanem a fogászati szakma minden új ismeretek iránt érdeklődő tagjainak is. 

Borbély Úr! Köszönöm a tanulságos és igazán érdekes beszélgetést!

Az orthodoncia e-journal ide kattintva tekinthető meg.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.