Egy új módszer segíthet a gingivitis kezelésében.

A technológia szabályozott hatóanyag-leadású proteineket tartalmazó kapszulákon alapul, melynek tartalma a gingiva és a fog közé injektálható. Az anyag felveszi a harcot a betegséggel szemben és csökkenti annak tüneteit, valamint segít az íny visszanövésében. A technológiát a 244. philadelphiai National Meeting and Exposition of the American Chemical Society-n mutatták be.

Steven Little és a Pittsburg Egyetem többi kutatója egereken kísérletezte ki a technológiát. Az eredmények azt mutatták, hogy a módszer elősegíti az íny visszanövését.

A baktériumfertőzés periodontitist okoz, mely először az íny érzékenységében és vérzésében mutatkozik meg.

Sok kutató alternatív módszereket keres a baktériumok eliminálására. Ez a technológia azonban a gyulladási folyamatra koncentrál, amely egyedivé teszi a többi módszer között.

A szabályozott hatóanyag-leadású kapszulák injektálására a kutatócsoport a fehérjét egy műanyag polimerrel borította be, amely lebomlása után adja le a proteint. A fehérjét a test termeli, mely speciális leukocytákat vonz oda egy adott helyre. Korábbi vizsgálatok során a kutatók elérték a sejtek távoltartását az ínytől, a gyulladás megelőzése érdekében.

Az egereken végzett vizsgálatok eredményei alapján a kutatók tovább folytatják a munkát.