A kérdés, hogy vajon mennyire befolyásolja pozitívan a fogbeültetések kimenetelét az antibiotikumos kezelés, még ma is rendkívül vitatott. Ennek nyomán a legújabb tanulmányban a New York Fogászati Egyetem kutatói jártak utána az antibiotikum profilaxis és specifikus antibiotikum-törzsek valódi hatékonyságának a posztoperatív fertőzések (POI) megelőzésében, implantfelhelyezést követően.

Randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) során antibiotikummal kezelt, vagy antibiotikum nélkül gyógyuló, esetleg placebo-t kapott pácienseket vizsgáltak meg. Az elsődleges kimenetel a korai, kései vagy totális POI, a másodlagos jelek pedig a sebfelnyílás (sebfelszakadás) iránti fájdalom, és az antibiotikumos kezelések ártalmas hatásai voltak.

A kutatók 1,022 absztraktot néztek át és 10 RCT-t, összesen 1,934 páciens bevonásával. A 10 különálló tanulmány közül egy sem számolt be statisztikusan is kimutatható szignifikáns különbségről a POI kapcsán. A metaanalízis sem talált statisztikailag jelentős különbségeket sem a korai, a kései vagy teljes POI előfordulásában, sem sebszétválásban, vagy más ártalmas hatásokban antibiotikumos, vagy anélküli kezelések között.

A kutatók így foglalták össze az eredményeket: “Ennek a szisztematikus áttekintésnek az eredményei mindenképpen azt sugallják, hogy az antibiotikum profilaxis nem indokolt a POI megelőzésére fogbeültetést követően – ami az egyébként egészséges betegeket illeti. Ezek az eredmények megvilágításba helyezik az antibiotikum-asszociált kockázatokat mind az egyéni, mind a népegészségre vonatkozóan, és az antibiotikum profilaxis protokoll újragondolását követeli az implantológiai beavatkozásokat követő rutinelőírásokat illetően.”

Forrás: dental-tribune.com