Korábban egy, az Egyesült Államokban, 860 gyermeken végzett kutatás is összefüggést mutatott ki a higiéniai termékekben általában használt antibakteriális anyagok és a környezeti illetve ételallergiák között.

A most készült norvég tanulmány is hasonló következtetésekre jutott a vizsgálatok során. A kutatók 623, 10 éves gyermek (53% fiú), 2001 és 2004 között begyűjtött vizeletmintájában mérték meg a triklozán koncentrációját.

A gyermekek körülbelül 50%-ánál kimutatható triklozán koncentráció volt mérhető. A vizeletben mérhető magas triklozán koncentráció pedig igen gyakran magas Immunglobulin-E szinttel járt együtt, amely az allergiás vagy rhinitises betegek vérében emelkedett számban fordul elő.

A tanulmányt a Norvég Egészségügyi Intézet, az Oslo-i Egyetemi Kórház és az egyesült államokbeli Nemzeti Egészségtudományi Intézet közösen készítette, majd az Allergy című szaklap online kiadásában, november 12-én tette közzé.