A közösségi média felületein megjelenő fogfehérítő termékek reklámjaiban hivalkodó hírességek hófehér fogait nézve nagy nyomás nehezedik a fogyasztókra, hogy ők is megfeleljenek ennek az ideálnak. A páciensek otthoni és professzionális fehérítő eljárások közül választhatnak, de mindkét módszer károsíthatja a fogakat.

Jelenleg a leggyakrabban alkalmazott fogfehérítő anyag a hidrogén-peroxid, mely azonban magas koncentrációban a zománcszövet megbomlását okozhatja, ami fogérzékenységhez és akár sejthalálhoz vezethet.

Egy új tanulmány szerzői, Xiaolei Wang és Lan Liao a Nanchang-i Egyetem munkatársaival együtt azt vizsgálták, vajon valamely más, kék fény hatására aktiválódó vegyület szolgálhat-e biztonságosabb és mégis hatékonyabb alternatívaként. A kutatócsoport titánium-dioxid nanorészecskéket módosított polidopaminnal (nano-TiO2@PDA ), melyek ezáltal kék fény hatására aktiválhatóvá váltak. Egy koncepcióhatékonysági vizsgálatban ezeket a részecskéket egyenletesen eloszlatták egy fog felszínén és megvilágították kék fénnyel.

4 óra elteltével a kezelés fehérítő hatása hasonló volt ahhoz, ami hidrogén-peroxidot tartalmazó anyaggal elérhető. A kutatók nem állapítottak meg szignifikáns zománckárosodást a fog felszínén, és a kezelésnek kevésbé jelentős citotoxikus hatása volt a hidrogén-peroxidhoz képest. Ezenfelül a nano-TiO2@PDA kezelés antibakteriális aktivitást mutatott bizonyos baktériumokkal szemben.

A tanulmány „Kék fény által aktivált nano-TiO2@PDA a magas hatékonyságú és nem károsító hatású fogfehérítés érdekében” címmel („Blue-light -activated nano-TiO2@PDA for highly effective and nondestructive tooth whitening”) jelent  meg az ACS Biomaterials Science and Engeneering című folyóiratban 2018 júniusában.

Forrás: www.dental-tribune.com