Az egyik kutató, David Scott a GSK3b enzim természetes jelátviteli útjának blokkolásával érte el ezt a hatást. Ez az enzim kulcsszerepet játszik az immunválasz kialakításában.

Az információ a Molecular Medicine című szaklapban jelent meg.

Ez a felfedezés nem csak a parodontális betegségek, hanem más krónikus gyulladással járó megbetegedések esetén is döntő fontosságú lehet, mivel a GSK3b enzim számos gyulladásos jelátviteli úttal összefüggésbe hozható. A további tesztek az Alzheimer-kórban, II-es típusú diabetes mellitusban és bizonyos daganattípusokban betöltött fontos szerepét vizsgálják majd.

Ez a módszer eltér a hagyományos, parodontális betegségnél megszokott kezeléstől, mert a plakk-prevenció és eltávolítás helyett a gyulladás csökkentésének természetes folyamatát veszi célba.

Az SB216763 enzim állította le a gyulladási folyamatot és a csontvesztést, mely események bekövetkeztéért normálisan a GSK3b enzim a felelős.

A kutatás következő fázisában az SB216763 esetleges mellékhatásait vizsgálják meg, valamint más módszereket is keresnek a GSK3b enzim blokkolására.