A tanulmány, amely a Journal of the American Dental Association című szaklapban jelent meg, igazolta, hogy a kalcium-tartalmú gél csökkenti a fogfehérítésből eredő érzékenységet.

A gyártók korábban már tettek kísérletet a fogfehérítő termékek mellékhatásának csökkenetésére bizonyos deszenzitizáló anyagok használatával. A kálium nitrát és a fluoridok a leginkább alkalmazott anyagok, azonban az ezekkel a termékekkel végzett tanulmányok nem voltak elég meggyőzőek.

A mostani tanulmányt készítő kutatók állítása szerint a kalcium összetevőnek köszönhetően megakadályozható az ásványianyag-vesztés, amely az egyik legfőbb oka az érzékenység kialakulásának. A kutatók végül 2% kalcium-glukonátot és 35% hidrogén-peroxid tartalmú gél hatását vetették vizsgálat alá.

A 40 felnőttön végzett vizsgálat során két csoportot hoztak létre, majd az egyik csoportot a kalcium tartalmú, a másikat pedig kalciummentes géllel kezelték.

A vizsgálat eredményei szerint a két csoportban a fogfehérítő hatás ugyanolyan mértékű volt, azonban a kalciummentes géllel kezelt részvevők 80%-a panaszkodott érzékenységre, míg a kalciumos géllel kezelteknek csupán 40%-a.