A két szervezet széleskörű vizsgálatot végzett a fogászati beavatkozások, illetve a protetikai ízület gyulladási (PJI) valószínűsége között, az eredmények alapján a két dolog között nem találtak szignifikáns korrelációt.

“Régóta téma, hogy ortopédiai implantátummal, leginkább csípő- és térdprotézissel, rendelkező páciensek esetén nagyobb valószínűséggel alakul-e ki implantátum körüli fertőzés a fogorvosi ellátásuk során”-nyilatkozta az új irányelv kiadásakor Dr. David Jevsevar, az AAOS Tényekre Épülő Ellátás bizottságának elnöke. “Elemzésünk során arra jutottunk, hogy nincs minden esetben rutinszerűen szükség antibiotikumkúrára ezen páciensek fogorvosi kezelése kapcsán.”

Az Egyesült Államokban több mint 302,000 csípő-, és több mint 658,000 térdprotézis beültetését végezték el 2010-ben. Ezen beavatkozások 2%-ban figyeltek meg infekciót a kutatást végzők. A fertőző organizmusok műtét közben vagy után kerülhetnek be a sebészeti vágaton keresztül az ízületbe, az így kialakult komplikációk során felléphet vérzés vagy akár a protézis degradációja is. Ennek elkerülésére szokták alkalmazni a hosszútávú antibiotikumkúrákat.

“Ezen irányelv elsődleges klinikai megfigyelésekre alapoz, melynek során nagy csoport protézissel rendelkező pácienst vizsgáltunk, a megfigyelt csoport felénél PJI-t diagnosztizáltak.”- elemezte a kutatást Dr. Elliot Abt, az ADA Tudományügyleti Tanácsának tagja. “A tesztek kimutatták, hogy invazív fogorvosi beavatkozások során nem növekszik a gyulladás kialakulásának esélye, ha elhaggyuk a rutin antibiotikumos gyógyszerezést.”

Az új klinikai irányelv három részletes ajánlást is tartalmaz:

  1. A fogorvosnak érdemes átgondolnia a rutinszerűen felírt antibiotikumokat invazív ellátásban részvevő páciensek esetén, mert kutatások alapján nem csökkenti a PJI kialakulásának esélyét.

  2. Nincs egyértelmű bizonyitéka, hogy orális antibiotikumok megelőzhetik a PJI kialakulását. Ez az ajánlás nem teljeskörű, hiszen a szerzők nem tudnak sem mellette sem ellene érvelni a protézissel rendelkező páciensek antibiotikumkúrájának.

  3. Elsődleges szempont a kielégitő orálhigiénia fenntartása. Ez az irányelv legfontosabb útmutatása.