Az antibiotikumok szükségtelenül és rendkívül nagyszámú felírása elleni küzdelem és fellépés nem várhat, az antibiotikum-rezisztens baktériumok kifejlődése konzekvens következménye lesz a jelenlegi gyógyszerhasználati tendenciának. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége (ADA) által megfogalmazott új irányelv azt javasolja, hogy fogfájás esetén, ha lehetséges, ne használjunk antibiotikumot – ezzel talán a változás irányába mozdulhat el a gyógyszerek felírási szokása. Az ADA szerint a lépés összhangban áll azzal, hogy a Szövetség támogatja az Egyesült Államok kormányának Antimikrobialis Rezisztencia Kihívás programját.

„Az antibiotikumok természetesen rendkívül fontos gyógyszerek” – mondta Dr. Peter Lockhart, az iránymutatást kidolgozó ADA szakértői testületének elnöke és az Atrium Health Carolinas Orvosi Központjának professzora. “Alapvető fontosságú azonban, hogy okosan és megfontoltan használjuk őket, hogy továbbra is hatékonyak maradhassanak, amikor valóban szükség van rájuk.

Az ADA szerint a fogfájdalommal küzdő, de egyébként egészséges felnőtt páciensek sokkal jobban járnak, ha valódi és szükséges kezelést kapnak. Az új irányelv az antibiotikumok használatának elkerülését javasolja a legtöbb pulpalis  és periapicalis  betegség esetén és szükség esetén nagyobb mennyiségű fájdalomcsillapítót, például acetaminofent és ibuprofent javasol.

“Ha a fogászati kezelés nem érhető el azonnal és a betegnél olyan tünetek jelentkeznek, mint például láz, duzzadt nyirokcsomók vagy rendkívüli fáradtság, antibiotikumokat kell felírni” – mondta Lockhart. “De a legtöbb esetben, ha felnőtteknél fogfájás jelentkezik és a megoldható a szükséges fogorvosi kezeléshez való hozzáférés, az antibiotikumok valójában több kárt okoznak, mint amennyire használnak.”

Az “Evidence-based clinical practice guideline on antibiotic use for the urgent management of pulpal- and periapical-related dental pain and intraoral swelling: A report from the American Dental Association,” című útmutatás az ADA 2019. novemberi számában jelent meg.

Forrás: am.dental-tribune.com