A vizsgálati módszer segítségével lehetőség nyílik a kockázatnak kitett betegek jóval korábbi kezelésére. Az eredmény feltehetőleg a nagyobb túlélési esélyben fog megmutatkozni.

A tanulmány az interneten jelent meg az International Journal of Cancer oldalain. A vizsgálat során 350 fej és nyak daganat-gyanús beteget vizsgáltak és az eredmények szerint a teszt az esetek 91-94%-ában jól működött.

A szájrákos betegek száma világszerte kb. 500.000-re tehető, amely egyes tanulmányok szerint 2030-ra akár 1 millióra is nőhet.

A szájüregi lézióknak csupán 5-30%-ából fejlődik ki daganat, mely azonban korai észlelés esetén gyógyítható. Eddig nem állt rendelkezésre olyan teszt, mellyel ilyen korai stádiumban megállapítható lett volna, hogy mely léziók válhatnak daganatossá.

A jelenlegi diagnosztikai módszer a kórszövettan, amihez műtét során vesznek szövetmintát, melyet a patológus mikroszkóp alatt vizsgál meg. Ezzel a módszerrel azonban a legtöbb szájüregi rákot már túl késői stádiumban diagnosztizálják.

A teszt hosszú távú előnyeinek megállapításához több klinikai vizsgálatra van szükség.