Strasbourg, Franciaország: Az Európia Gazdasági Térség (EGT) döntéshozói megalkották az Európai Megfigyelő Rendszert (European Alert Mechanism), amellyel a tagországok egymás között is követni tudják azon fogorvosokat, akiknek hosszabb vagy rövidebb időre felfüggesztették a tevékenységüket. Céljuk átláthatóbbá tenni az európai fogászatot.

A január 18-án életbe lépő új európai jogszabály értelmében az országok 3 napon belül értesítik egymást, ha egy fogorvost eltiltanak, felfüggesztenek, vagy tevékenységében korlátoznak. Még akkor is, ha az csak átmeneti időre vonatkozik.

Első körben a nemzeti szervezetek, mint például a General Dental Council (Egyesült Királyság), vagy a National Board of Health and Welfare (Svédország) regisztrálják az adott fogorvos nevét és születési adatait, ahhoz, hogy később is be tudják azonosítani az illetőt. Ezen felül meg kell jelölni a felfüggesztés időtartamát, beleértve a szankcióról való döntés időpontját. Jelenleg nem kell feltüntetni a büntetéssel kapcsolatos további háttér információkat, mint például annak körülményeit, ezt a különböző országok egyelőre eltérő módon szabályozzák.

Örülünk, hogy bevezetésre került a rendszer, ez nagyobb biztonságot és átláthatóságot jelent a páciensnek, amikor a szájüregi egészségükről döntenek.” nyilatkozta az új jogszabállyal kapcsolatban Dr. Nigel Carter, a Brit Szájüregi Egészség Alapítvány vezérigazgatója. „Ezzel remélhetőleg Európa-szerte magasabbra kerül a fogorvosi tevékenység színvonala és nő a fogorvosok iránti bizalom a társadalomban”.

Emellett kitért a fogászati turizmus növekvő mértékére és az ehhez kapcsolódó lehetséges veszélyekre. Annak ellenére, hogy néhány országban még mindig nem létezik ehhez hasonló hivatalos, a fogorvosokat számon tartó rendszer, Carter reményei szerint már ez a rendelkezés is átláthatóbbá teszi a szakmát és ezáltal védi a pácienseket.

Forrás: www.dental-tribune.com