Egy új kutatás – mely a Birmingham Egyetem együttműködésével valósul meg – fogorvos tanhallgatóknak teszi lehetővé hogy olyan élethű fogászati modelleken gyakoroljanak, melyek kézzelfogható módon rendelkeznek az emberi száj tulajdonságaival. Többek között a parodontális szondák alkalmazását fogják kipróbálni a fogágybetegség (periodontitis) szűrésére.

A projekt vezetői Dr Michael Milward, az egyetem fogászati tanszékének docense; Dr Paul Cooper, az intézmény orális biológia professzora és Richard Arm, a Nottingham Trent Egyetem kutató főmunkatársa. A modellek sajátossága az élethű íny és nyelv megformáltsága, mely lehetővé teszi a tanulók számára a páciens biztonságos és szakszerű vizsgálatának elsajátítását. Mind a nyelv, mind az íny a szintetikus zseléből és rostokból készültek eltérő keménységgel – utánozva az élő szövetet, a fogak és az arc csontjai pedig gyantából (csont-utánzat) lettek kialakítva.

“Ezek a modellek egy régóta fennálló szükségletet pótolnak fogászati oktatásban és lehetőséget nyújtanak, hogy jobban felkészítsük a diákjainkat a klinikai munkára” mondta Milward. “A diákoktól és a munkatársaktól kapott visszajelzések rendkívül pozitívak és már a végleges verzió is bemutatásra került az egyetemisták körében” – folytatta. “ vannak ugyan kereskedelmi forgalomban elérhető modellek, azonban ilyen módon egyik sem ötvözi a kemény és a lágy szövetek másolatát hogy ennyire magas szinten élethű tanulási élményt biztosítson.”

Milward szerint ezek a fejlesztések hatalmas előrelépést jelentenek a fogászati oktatásban, és nemcsak a fogorvos tanhallgatók, hanem a fogászatban dolgozó munkaerő átképzésére valamint a páciensek hasznára is lehet. A kutatók célkitűzése tovább tökéletesíteni a modellt, hogy a diákok további klinikai képességeinek kibontakozást is segíthesse.

“A cél, hogy a tanulók egy biztonságos környezetben érezhessék meg azt a fiziológiai élményt, amit a valódi fogászat gyakorlása jelent” – mondta Arm. “Egészen mostanáig az eddig elterjedt modellek nem tudtak elég realisztikus élményt nyújtani a diákok számára, ezen a modellen azonban a nyelv beilleszkedése valósághűen imitálja azt a kihívást amelyekkel a fogorvosok nap mint nap szembenéznek – így felkészítve őket az első klinikai gyakorlatukra.”

Forrás: dental-tribune.com