Minden eddiginél jobb minőségű fogászati implantátumok előállítására nyílik lehetőség – állítják a mexikói kutatók, akik új anyagot kísérleteztek ki erre a célra.

A kelet-mexikói Autonomous University munkatársai alacsony sűrűségű fogimplantátumot készítettek polimer és kerámia keverékéből. Ez a módszer optimalizálja a beültetett fogak rágási teljesítményét, miután a feltalálók gondosan kielemezték a természetes rágószervekkel zajló folyamatot. Céljuk az volt, az implantátum nyelje el a legtöbb terhelést a csontozat helyett.

Az újfajta fogpótlás jobban bírja a rágás jelentette erőhatást, és kiküszöböli a titánium implantátumoknál megszokott korróziót. A tudósok a megfizethetőséget is szem előtt tartották.

A kutatók matematikai képletek segítségével úgy tervezik, hogy még tovább csökkentik a csontokat érő terhelést a technológia hivatalos bemutatása előtt. Ezen kívül szeretnék, ha D-vitamin bevonat kerülhetne az implantátumokra, mivel ez a vegyület hozzájárul, hogy csontszövet képződjön a beültetett anyag körül. Az első klinikai tesztek után össze fogják vetni az eredményeket a hagyományos implantátumoknál kapottakkal.

Amennyiben az elképzelés megvalósul és piacra kerül, jelentősen javíthatja a lakosság szájüregi egészségét, illetve csökkenti az ezzel járó költségeket is.

Forrás: medipress.hu