Ruth Findlay beszélget a mentálhigiénés oktatóval, Andy Elwood-dal arról, hogy az öngondoskodás miért fontos és egyben hasznos magadnak, csapatodnak és vállalkozásodnak.

A magunkról való gondoskodás soha nem volt olyan fontos, mint jelenleg. Továbbra is foglalkoznunk kell magával a járvánnyal, annak gazdasági és társadalmi következményeivel, és kétségtelenül további változásokkal az életmódunkban és a munkánkban. Mégis ennyi tennivalóval gyakran önzőnek vagy bűnösnek érezhetjük magunkat, hogy időt szánunk magunkra. Andy Elwood-dal beszélgetünk arról, hogy mi is az öngondoskodás valójában, miért van rá szükség, és hogyan tudod úgy csinálni, hogy ne érezd magad rosszul miatta

Mit jelent az öngondoskodás?
Andy Elwood: Az öngondoskodás része a saját egészségi állapotának és jólétének; nincs “egészség” mentális egészség nélkül. Ideje pihenni, kikapcsolódni és feltöltődni, bármilyen módon ami számunkra működik. Legyél a saját legjobb barátod – különösen, akkor amikor magunkkal beszélünk, amit mindannyian teszünk. Emlékezz arra, hogy az élet inkább maraton, mint sprint.

Mit gondolsz, miért nehéz sokunknak időt szánni az öngondozásra?
Andy Elwood: Az életünkben nagyon gyakran laptopjainkkal és mobiltelefonjainkkal vagyunk elfoglalva. Valamint napjainkban adott az a lehetőség, hogy bármikor csatlakozhassunk az internethez, így pedig bárhonnan dolgozhassunk. Ebben a környezetben nagyon könnyű, hogy ne szánjunk időt a pihenésre és a feltöltődésre.

Nagyon sok a tennivalónk, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ma mindent meg kell csinálnunk. A COVID-19 súlyosbította ezt, mivel többletterhelést, különböző munkamódszereket, különböző megoldandó problémákat adott számunkra, és ezekkel mind azonnal kell megbirkóznunk.

Miért olyan fontos az öngondoskodás gyakorlása önmagával és a körülöttünk élőkkel kapcsolatban?
Andy Elwood: Az öngondoskodás nem önző dolog; hanem inkább azt jelenti, hogy figyelünk magunkra. Ha nem vigyáz magára, könnyen kiéghet. Ha azonban először a saját oxigénmaszkját helyezi fel, akkor nem csak önmagára vigyázott, hanem arra is képes lesz, hogy másokra is odafigyeljen, különösen, ha Ön a csapat vezetője.

Mindig rohanunk, mint egy hörcsög a futókerekén. Azonban, ha lassítjuk a tempót, akkor jobban összpontosíthatunk és eredményesebbek lehetünk. Nem ezt akarjuk mindannyian? Produktívan dolgozni, de kevesebbet. A munkából való kikapcsolódás, még ha csak egy rövid sétát is jelent az ebédszünetben, felszabadítja az elménket. Ez segíthet akár megoldást is találni egy problémára, hiszen ilyenkor nagyobb eséllyel lesznek új ötleteink.

Milyen gyakorlati tippek vannak ahhoz, hogy segítsen az embereknek az öngondoskodás gyakorlásában?
Andy Elwood: Az alvás az öngondozás legnagyobb része. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek táplálék nélkül is tovább élnek, mint alvás nélkül. Tehát kiemelten kell kezelnünk a jó minőségű alvást és a rutin kialakítását. Az öngondoskodást rendszeresen, ideális esetben naponta, de legalább hetente kell elvégezni.

Bármit csinálhat – csak találja meg azt, ami szórakoztatja és ezáltal ki tud kapcsolódni. Kísérletezzen, néhány ember számára a Lego építése vagy a kirakós játék ilyen időtöltés. Mások számára a futás vagy a lassú séta a kutyával. Maradjon figyelmes. Ez azt jelenti, hogy maradj a pillanatban, és az érzékeiddel koncentrálj a történésekre. Például, ha sétálni megy, vegye észre, hogy a talaj mit érez a lába alatt. Figyelje meg a fák színeit, az illatokat stb.

Az elméjét távolítsa el az e-mailektől, a számláktól, a nehéz beszélgetésektől, és tartson szünetet. Fontos megtanulni azt is, hogy mondjuk „nemet” bizonyos esetekben. Például, ha azt tervezte, hogy a délutánját öngondoskodási tevékenységgel tölti, de valaki megkéri valamire, akkor bízzon abban, hogy amit eltervezett, elég fontos a saját egészsége szempontjából, és mondjon nemet.

Forrás: Dentistry.co.uk