Anglia – Wales – Helyzetkép 8 héttel a lezárás után, és a „döcögő „újra nyitás közben…

Beszélgetés dr. Varga Alberttel és prof. dr. Paul Tipton-nal az angliai vírushelyzet körülményeiről  a márciusi zárás után, valamint a várható újrakezdéskor. Hogyan tovább?

Kedves Albert! Arra kérlek, mondd el olvasóinknak, Angliában hogyan éltétek meg a Covid-19 megjelenését, miként hatott ez a fogorvosokra, illetve közvetlenül Rátok?

Március végén zártak be a rendelők Angliában, a mi klinikánknak az erősen lecsökkentett, úgynevezett: „skeleton staff-fal” kellett dolgoznia, ami praktikusan egy recepcióst, egy nővért és egy fogorvost jelentett, így a kollégákkal felváltva dolgoztunk. Több rendelőben teljesen megszűnt az ellátás, még telefonos tanácsadás sem volt. Nekem az egyik idősebb kollégám azonnal karanténba vonult. A magas megbetegedési- és  halálozási statisztikák miatt eleinte mi is nagyon aggódtunk, most már bizakodunk a jövőt illetően. Kezdetben csak az úgynevezett  AGP: „Aerosol Generating Procedure”-okat szüntették be, később pedig úgy zárt be a rendelőnk, hogy csak telefonon adtunk tanácsot, és csupán antibiotikum recepteket adunk ki az ajtón keresztül, maszkba „burkolózva”. A súlyos eseteket pedig be kellett utalnunk az arra kijelölt fogászati központokba.

Nálunk is nagyon hasonló a helyzet a védőfelszerelések kapcsán, mint Európában vagy éppen Magyarországon, nagyon kevés az elérhető eszköz, amivel rendelkezünk, az nem ad megfelelő védelmet. Ezért sok kolléga már korábban bezárt, nem csak a kormány rendelete miatt…  

Az Angliában élő fogorvosok kapnak állami támogatást a kormánytól? Magyarországon a szakma képviselői sok petíciót nyújtottak be közvetlenül a járvány kitörésekor  a kormánynak, sőt közvetlenül a Miniszterelnöknek is, személyre szóló támogatást a fogászat eddig itthon nem kapott.  Ezen a téren Nálatok mi a helyzet?

Azoknak a fogorvosoknak, akik állami ellátást is végeznek, ott az NHS kifizeti az elmúlt 12 havi átlagfizetés 80 %-át. A magán biztosítók szintén fizetik az átlagjövedelmeket, azonban a privát rendelőknek nincs más bevétele, mint amit a kormány – támogatás formájában  – minden más cégnek is megítélt. Anyagi gondjai tehát nem igazán lehetnek az Angliában élő fogorvosoknak, inkább az újra kezdés és annak a mikéntje most a meghatározó kérdés. 

Hogyan teltek az első hetek, milyen formában tudtatok alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez? 

Az első napokban nem igazán tudtuk, hogy mit is csináljunk, milyen hosszú lezárásra készüljünk, lesz-e biztosan mindenből elég… Szóval a szokásos kérdések, kétségek merültek fel bennünk is. Szerencsére elég hamar kinyíltak az új lehetőségek, a tudás megszerzésének, bővítésének egy más formája kezdett egyre szervessebben beépülni az életembe, azaz az online oktatás/tudás befogadása. Sokan valószínű idegenkednek a személytelen, távoli oktatástól, ami egy kis képernyőn keresztül akarja átadni a tudást…Nekem azonban ez bejött!

Sok cég és gyártó hirtelen új tartalmakat kezdett előállítani, a korábbiakat megosztani, nagy lett hirtelen a választék e téren. Te hogyan döntöttél, az új lehetőségek közül melyiket választottad? 

Az én választásomat jelentősen megkönnyítette, hogy évek óta kapcsolatban vagyok a Tipton Training központtal, akik hírlevelükben azonnal felajánlották az ingyenes tanfolyamaikat, program ajánlóikat, magyar viszonylatban pedig a dr. Volom Dental kurzusait követtem, velük már 10 éve személyes kapcsolatom van.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Tipton Tréning központtal? Miben mások ők, a képzéseik melyik területet ölelik fel?

A Tipton Training-gel 2012-ben kerültem közvetlen kapcsolatba, amikor is jelentkeztem az egy éves  „Aesthetic Dentistry” képzésükre. Annyira meghatározó volt az oktatásuk számomra, hogy prof. Paul Tipton vezetésével, azóta már másik kettő, egy-egy éves kurzusukat is elvégeztem. A képzésük felöleli a teljes fogászati szakterületet – az elméleti oktatás mellett gyakorlati oktatásuk is van. Prof. Tipton oktatása nagyon részletes, gyakorlatias, amit a mindennapi praxisban azonnal tudunk használni. Az elérhető képzéseiket teljes szívemből ajánlom kollegáimnak. 

A részvétel díjmentes, csak regisztrálni kell a weboldalon, és minden héten jön az új program, az elérhető webinár-kurzus naptárral! 

Kedves Paul arra kérlek, röviden tájékoztasd olvasóinkat a szakterületedről és az oktatási központodról?

A Restorative és Kozmetikai fogászat professzora vagyok, a fogpótlástan specialistája. 

35 éve dolgozom, mint magán fogorvos, és Oktatási Akadémiáim vannak Manchesterben, Londonban, továbbá Dubai-ban. Az időm egy részében a klinikáimon tevékenykedem, a másik részében oktatok a Tipton Training Központban, valamint a British Academy of Restorative Dentistry-ben.

Mi volt a fő motivációd, hogy ilyen első osztályú díjmentes webinárokat szervezz?

A fő motivációm az volt, hogy segítsem a fogászati szakmát a krízis alatt. Karrierem során rengeteg kapcsolatra tettem szert és így meg tudtam kérni a kollégáimat, hogy segítsenek ebben. Ennek eredményeként több mint 60, igen elismert/vezető fogorvos az Egyesült Királyságból és a világ minden tájáról beleegyezett, hogy ezeket az ingyenes webinarokat közösen megszervezzük. Ahhoz, hogy kijussunk bármilyen krízisből, találnunk kell pozitív dolgokat. A fogorvosok például tanulhatnak/fejlődhetnek ingyenesen, mielőtt visszamennének dolgozni.

Hogyan lehet ezekre webinárokra jelentkezni?

Ezek ingyenes webinárok, bármelyik fogorvos jelentkezhet rá a Tipton Training weboldalán.

Melyik linken vagy weboldalon lehet jelentkezni a képzésekre?

www.tiptontraining.co.uk

Minden héten automatikusan küldesz újabb emailt a következő heti webinárokról?

Igen, automatikusan elküldünk egy linket is minden webinár előtt 15 perccel mindenkinek, aki feliratkozott. Természetesen ez nem jelent kötelezettséget a megtekintésre.

Szerinted mely téma/témák a legnépszerűbbek ezen a platformon?

A két legnépszerűbb az okklúzió és az esztétikai fogászat. Nagyon kevés fogorvos érti az okklúziót, és a legtöbb webinár, amelyet én tartok, erről szól, hogy hogyan alkalmazzuk az okklúzió 5 alapelvét, és hogyan tegyük a fogászati ellátásunkat előre kiszámíthatóvá. Sajnos az egyetemeken alig, vagy nem is tanítják az okklúziót!

Mi a terved a webinárokkal a pandemia után? Folytatni fogod, és hasonlóképpen díjmentesek lesznek?

Igen, egész nyáron lesznek webinárok az érdeklődők számára. Már most több webinárt szerveztünk meg kollegáimmal az elkövetkező 8 hétre. Minden egyes webinár a későbbiek folyamán is újra megtekinthető, mivel mindegyiket felvesszük, archiváljuk, és így elérhető azok számára, akik feliratkoztak a Tipton Training weboldalára. 

Köszönöm szépen mindkettőtöknek a sok információt adó beszélgetést.

 

1. ábra: Dr. Varga Albert átveszi az oklevelét prof. dr. Paul Tipton-tól az egy éves Restorative Dentistry kurzus zárásán.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.