Bár fogkrémekben már nem kívánatos hatóanyag, a malária ellenes kampányban új értelmet nyerhet a triclosan. Tudósok megállapították, hogy kétféle módon is hat az életveszélyes fertőzés ellen.

A triclosan egy hatásos baktériumölő, mely az egyre növekvő antibiotikumrezisztencia miatt már hosszabb ideje a kritikusok reflektorfényében van. Az eredetileg fertőtlenítőszerekben található hatóanyag különféle kemikáliákban is jelen van, többek között kozmetikumokban, gyógyszerekben és még egyes fogkrémekben is.

Miután az elmúlt években orvosok százai javasolták a triclosan kozmetikai iparban történő felhasználásának betiltását, a cambridge-i egyetem egy új reményteljes hatását fedezte fel. Szerintük a triclosan a maláriafertőzéseket két ponton, a vérben és a májban is legyőzheti.

Azt, hogy a triclosan a malária parazitáit a vérpályában hatástalanítja, mindössze egy évvel ezelőtt fedezték fel. A folyamat az enoil-reduktáznak enzimnek köszönhető, mely a zsírsavszintézisben játszik szerepet. Ezt követően a triclosan a dihidrofolát reduktáz hatását is befolyásolja, mely a paraziták folsavszintézisében kulcsfontosságú.

A maláriaparaziták az elmúlt években egyre inkább rezisztensekké váltak a különböző gyógyszerekkel szemben, így ez a felfedezés hatalmas előrelépést jelent egy lehetséges új gyógyszer kifejlesztésének szempontjából.

A reményt keltő hatások ellenére a triclosan alkalmazása a kiváltott mellékhatások miatt függőben maradt. Nem véletlen, hogy kozmetikai ipari használatát az USA-ban teljesen, míg Európában részlegesen betiltották. A kutatást a közel jövőben a Scientific Sport folyóiratban publikálják.

Forrás: www.dental-tribune.com