Egyre nagyobb a félelem a munkaerő-felvételi gondok miatt, miután az új statisztikák szerint Walesben több száz NHS fogorvosi állás betöltetlen. A nemrégiben nyilvánosságra hozott, információszabadságra vonatkozó kérés adatai szerint jelenleg 3000 NHS-álláshely van betöltetlenül.

Körülbelül 2200 a szülésznők és ápolók, míg több mint 700 a fogászati és orvosi szakemberek számára. A vidéki Dyfed Hywel Dda Health Board egészségügyi igazgatóságánál volt a legtöbb, 276 orvosi és fogorvosi állás betöltetlen. Az adatok azonban nem teljesek, mivel a National Cymru szerint a Cwm Taf Morgannwg University Health Board nem válaszolt a megkeresésre.

Szembetűnő kapacitáshiány

Russell George, a walesi egészségügyi miniszter úgy véli, hogy a munkaerő-toborzás és a személyzet megtartása a legnagyobb kihívások közé tartozik, amelyekkel az NHS Walesben szembesül.

Elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben a közszolgáltatások elszívása zajlott, ami nem tette őket vonzó munkaadóvá.

“A frontvonalbeli személyzetben mutatkozó égbekiáltó hiányosságok ma már minden egészségügyi bizottságot és a legtöbb orvosi szakterületet érintik” – mondta.

“Szükségünk van egy olyan toborzási és megtartási stratégiára, amely valódi megoldásokkal rendelkezik.”

Túlhajszolt szakma

A munkaerő-felvétellel kapcsolatos aggodalmak Walesen kívül is megjelentek. Egy névtelenül nyilatkozó fogorvos nemrégiben a Dentistry.com-nak beszélt arról, hogy rendelője nehézségekkel küzd a fogászati asszisztensek felvétele terén.

Elmondta, hogy sok asszisztens váltott pályát vagy hagyta el a szakmát a COVID-19 kirobbanása óta.

‘Sok külföldi asszisztens hazament, míg újak nem jöttek. A megmaradt asszisztensek túlhajszoltak és kiégtek” – mondta.

A Reed munkaerő-toborzási weboldal szerint a fogászati asszisztens munkakörökben 72%-kal nőttek a felkínált fizetések.

Forrás: dentistry.co.uk