Priya Kotecha tippeket és tanácsokat ad az újonnan önfoglalkoztató fogorvosoknak.

Mindenekelőtt, ajánlott kijelölnie egy könyvelőt, aki pontosan megmondja, hogy mit kell tennie. Ő fogja megmondani, hogy mit, hogyan és mennyi ideig kell megőriznie.

Tegyen félre pénzt az adójára
Az Ön helyzete alapján a könyvelőjének tudnia kell, hogy nagyjából mennyit kellene havonta félretennie az adóra. Segít elkerülni a szívrohamot, ezért mindenképpen tegye ezt meg! Általános szabályként azt mondanám, hogy a havi fizetésed 25%-át, de ez több is lehet, ha van diákhiteled, vagy nagyon jól keresel. Hasonlóképpen lehet kevesebb is, ha Ön nyugodtan veszi a dolgokat, és a jövedelme alacsonyabb.

Legyen adószakértő
Üljön le a könyvelőjével, hogy megbeszélje, milyen adókedvezményeket kap, és milyen módon tud jogszerűen kevesebb adót fizetni.

Legyen naprakész
Könyvelője megmondta, hogy mikor küldje el neki a könyvelési feljegyzéseit. Győződjön meg róla, hogy időben elküldi őket, mivel minél hamarabb elküldi a könyvelőjének a nyilvántartásait, annál hamarabb tudja meg, hogy mennyi lesz az adószámlája.

Ne felejtsen el semmit… soha
Győződjön meg róla, hogy adóbevallásában szerepel minden jövedelemforrás, valamint minden nyugdíjjárulék. Valamint győződjön meg arról, hogy helyesen tünteti-e fel, hogy van-e diákhitele vagy sem. Ha van jövedelemtől függő diákhitele, a jövedelmén alapuló törlesztőrészleteket automatikusan beszedik az adójával együtt.

Az adóbevallás benyújtása után már csak az a kellemetlen feladat marad, hogy az adót az esedékességi határidőig (január 31. és július 31. az önálló vállalkozók esetében) befizesse. A befizetés legegyszerűbb módja az online fizetés. Ügyeljen arra, hogy a befizetéskor az egyedi adófizetői hivatkozási számot adja meg. Ha nem fizet időben, akkor kamatot és esetleg büntetést kell fizetnie.

Természetesen az adóbevallás késedelmes benyújtása is büntetést von maga után, így nem érdemes késni.

És lélegezzen
Miután az első évi könyvelés és adóbevallás elkészült és benyújtásra került, ideje leülni a könyvelőjével, és átgondolni, hogy esetleg más struktúra, például egy korlátolt felelősségű társaság előnyére válna-e, vagy van-e még valami, amit meg kellene tennie az adómegtakarítás vagy a szervezettség érdekében.