A New Castle Egyetem tudósai egy tengeri baktériumból (bacillus licheniformis) izolálták az enzimet, mely megakadályozhatja a fogszuvasodást. Megállapították, hogy ez a baktériumfaj átvágja magát a plakkon és kitisztítja a nehezen elérhető fogterületeket is.

Az enzimet általában hajótestek tisztítására használják. Ez a felfedezés azonban alternatívát kínálhat a fogkő- és lepedék eltávolítás területén, melyre a hagyományos fogmosási technikák nem mindig alkalmasak.

A tanulmány elkészítése során a kutatók rájöttek, hogy a baktériumot az általa, adhézióhoz termelt biofilm, az általános szájhigiénés módszerekkel szemben ellenállóvá teszi. Azonban a baktérium-kolóniából kilépve egy enzimet ad le, mely lebontja a külső DNS-t és a biofilmet. Hamarosan számos az enzimet tartalmazó fogászati termék készülhet el, beleértve a fogkrémeket, szájvizeket és más termékeket.

Az enzimmel kapcsolatban további vizsgálatokra van szükség, de amennyiben valóban képes elpusztítani a baktériumot tartalmazó plakkot, hamarosan széles körben alkalmazhatják.