Azonnali fix pótlás módszere a tervezéstől a kivitelezésig

A NeoArch technika célja egy gyors, megbízható és időtálló megoldás nyújtása a fogatlan állcsontra. Ez az eljárás kiszámítható eredményt ad, de nem teszi szükségessé az esetleges csonthiányok pótlását. Ezzel messze a legköltséghatékonyabb és legesztétikusabb eljárás a teljes állcsont rehabilitációban. Mivel a beavatkozásnak nem előkövetelménye a gazdag csontkínálat, könnyen és magabiztosan reprodukálható az eljárás az esetek nagy részében.

A NeoArch technológia egy négy, esetenként 5 vagy 6 implantátumon nyugvó, csavarral rögzülő fix fogpótlást biztosít. Az implantátumok azonnal terhelhetőek, a páciensnek már a sebészi fázist követően sem kell fogatlanul távoznia a rendelőnkből. A négy implantátumból a két meziális a rágósíkra merőlegesen, a két disztális implantátum általában 45°-os döntött pozícióban kerül behelyezésre. A jobb csontminőség miatt a felső állcsonton a sinusok közti területet és az orrüreg alapját, a mandibulán a foramen mentálisok közti területet használjuk ki. Az azonnali terheléses protokollnak köszönhetően a lágyszöveti menedzsment már a kezdetektől megvalósul, nincs szükség utólagos ínyformázásra. A végleges protetika lehet akár szabad véges is, azonban a jó tisztíthatóság elengedhetetlen. A szakirodalom követéses vizsgálatai a felső állcsonton 99,2%, az alsó állcsonton hasonló, 98,8%-os sikerarányról számolnak be. (Minden vizsgálat meghaladta a 10 éves követést)

Az eljárásnak van néhány egyszerű technikai feltétele. A tervezéshez mindenképpen szükséges: egy CB-CT felvétel, arc- és szájfotók a páciensről, arcíves regisztráció és diagnosztikus fogfelállítás. Műtét közben egy sablon segítségével tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő-e az állcsontredukció mértéke. Ez több célt szolgál: protetikai teret biztosít számunkra, egyszerűsíti a gerinc lefutását, segít elrejteni a pótlás tranzíciós zónáját a mosolyvonal fölé, mégis tisztítható marad ez a terület.

Elkerülhetetlen a megfelelő implantátum típusának a megválasztása. A hibrid palást (apikálisan kónikus, cervikálisan cilindrikus) mentén végig menetek találhatók, az implantátum hegyének aktívnak kell lennie. A behelyezéssel egy időben kerülnek be a multi-unit fejek is, melyek a tengelyek párhuzamosítását, illetve a biológiai szélesség zavartalanságát fogják biztosítani a kezelés további fázisaiban.

Az implantátumok helyének előkészítésekor a gyári előfúró sablon használata erősen javallott. Így tudjuk garantálni a megfelelő szögdöntött behelyezést. Előfúráskor törekedjünk arra, hogy kisebb átmérőjű helyet alakítsunk ki, mint az implantátum átmérője. Ez fogja biztosítani a kellő primer stabilitást az azonnali terheléshez, mivel az implantátum komprimálja maga körül a csontállományt.

Ha ezt az eljárást használjuk, illetve megfogadjuk ezeket a tanácsokat, a teljes állcsont rehabilitációs eseteink során megbízható és időtálló eredményeket fogunk elérni.

Dr. Pedro Rodrigues előadásából
írta: Dr. Hulik Emese