A tanulmányt 68 fiatal (12-15 év) tesztalanyon végezték. A kutatók a dentális plakk pH-ját határozták meg a tejtermékek fogyasztása előtt és azt követően. Az pH 5,5 alatti értékek sebezhetővé teszik a fogakat. Az 5,5-nél magasabb pH esetén jóval kisebb a caries kialakulásának esélye.

A résztvevőket véletlenszerűen válogatták meg egy-egy csoportba. Az első csoport cheddar sajtot fogyasztott, a következő tejet ivott, a harmadik pedig cukormentes joghurtot evett. A termékeket 3 percig kellett fogyasztani, majd vízzel öblögetni. Ezt követően 10, 20 és 30 perc múlva megmérték a pH értékeket.

A tejet és a joghurtot fogyasztóknál nem változott a pH szint. A sajtevőknél azonban egyre magasabb pH értékeket mértek.

A tanulmány információi alapján a növekedő pH elsősorban a magas nyáltermelésnek köszönhető. Az is elképzelhető azonban, hogy a sajtban található összetevők a zománchoz kötődve védik a fogat.