Napjainkban a tejfogszuvasodás világszerte 600 millió gyermeket érintő megbetegedés, mely mind a fejlődő, mind a fejlett országokban kihívás elé állítja az egészségügyi ellátó rendszert. A 72 hónapnál fiatalabb gyermekek fogszuvasodását a szakirodalom kisgyermekkori fogszuvasodásként (early childhood caries, ECC), 36 hónapos kor előtt fellépő szuvasodást súlyos kisgyermekkori fogszuvasodásként (severe early childhood caries, S-ECC) definiálja.

Hazánkban a jelenlegi jogszabályok szerint a kötelező fogászati szűrővizsgálat 36 hónapos kortól valósul meg a nevelési-oktatási intézmény szervezésében. Tapasztalataink szerint azonban a megbetegedés már sok esetben ennél korábban jelentkezik, ellátása a gyermekek életkorából adódóan rendkívül nehéz és időigényes, definitív kezelés nem, vagy csak kompromisszumokkal kivitelezhető. Az ambuláns körülmények között végzett fogászati kezelés a gyermekek későbbi gondozását is negatívan befolyásolhatja (félelem az új helyzettől, nincs idő szoktatásra, sokszor invazív, fájdalmas, kellemetlen kezelést pl: extrakciót kellene első alkalommal elvégeznünk). Ezen okokból a kisgyermekek fájdalommal járó, esetleg multiplex, több fogat érintő kezelését általános anesztéziában lenne célszerű megoldani, melyre Magyarországon csak korlátozottan van lehetőség. Emiatt még hangsúlyosabb szerepet kellene kapjon a korábbi szűrővizsgálat és a komplex caries prevenciós szemlélet kialakítása. Jelen előadásunkban a nemzetközi prevenciós és szűrési protokollok áttekintését tűztük ki célul.

A 2020-as Dental World online módon is sikerrel került lebonyolításra, a szakmai videotéka felülete átlátható, letisztult, könnyedén lehet navigálni a témák között, és hála a digitális technológiának, magas minőségben nézhetjük az érdekes és értékes prezentációkat otthonunk biztonságában. Ezúton biztatnék minden kollégát, hogy csatlakozzon eme különleges kongresszus résztvevői közé, látogassa meg a https://dentalworld.hu/dental-world-digital-2020/ oldalt.

 

Dr. Radánovics Nagy Dániel