A Dental Press Facebook oldalán május 8-án, délután 14 óra 30 perces kezdéssel – élő közvetítés keretében – beszélgetést láthattak, hallhattak az érdeklődők „Tátott szájjal – a fogászati rendelők újranyitásának gyakorlati tapasztalatai” témában.
A beszélgetésben részt vett dr. Gerle János elnök (Magyar Orvosi Kamara – Fogorvosi Tagozat), dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes (Semmelweis Egyetem) és dr. Nagy Katalin elnök (Magyar Fogorvosok Egyesülete).

Egy hete kapták meg a fogászati rendelők az EMMI levelét az újraindulásról, és a mellékletben az infekció kontroll előírásait. A jelentős eszköz- és ember igényű védekezés, valamint a beavatkozások előtt kötelező PCR teszt minden szakmabelit meglepett. A NEAK rendelők eleve kizárták, hogy így működni tudjanak, a magánpraxisok pedig azonnal 15-50%-os árnövekedésről beszéltek. A PCR teszttel kapcsolatban ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot. Az EMMI azóta egy közzé tett kérdés sor alapján várja, hogy a fogászatok előzetesen tájékozódjanak a páciensek állapotáról, de továbbra sem tudni, hogy a tesztet hogyan és hol kellene a rendelőknek megfelelően elvégeztetni, ha mégis szükséges. A szakmai szervezetek több állásfoglalást is kiadtak, miközben számos rendelő jelzi, hogy nem tervez kinyitni addig, amíg nem tisztázottak a kérdések. Közben egyre többen  végeznek ellátást megnövelt infekció kontrollal.

A páciensek pedig csak tátják a szájukat – de egyelőre még nem a fogorvosnál!

A beszélgetés az alábbi témákban zajlott:
1. Hol tartunk most? Vajon hány praxis nyitott ki, hány fogorvos várja ismét a pácienseit magánrendelésen?
2. Az infekció kontrollra több szakmai ajánlás is érkezett, melyik állja ki az idő próbáját, mi az, amely végül valóban beépül a mindennapokba?
3. Mi a szakmai szervezet ajánlása a nyitást fontolgató fogorvosok felé?
4. Valóban 15-20%-os árnövekedés következik-e a magánrendelőkben? Ki és hogyan finanszírozza a NEAK rendeléseken az előírt protokoll költségeit?
5. Mikor térünk vissza a “normál kerékvágásba”, azaz az ellátás korábbi szintjére?
6. A fogászati turizmus rendkívül erős volt korábban, vajon a mostani intézkedések után a magyar fogászati ellátás ismét ugyanolyan sikerágazat lesz-e, mint korábban? Mikor várhatjuk az első külföldi pácienseket?

A felvetett témákban a résztvevők többféle megközelítésben válaszoltak.

Az infekció kontroll kérdése kapcsán elhangzott, hogy az új eljárásrend tartalmazza a legfontosabb információkat. Az Országos Epidemiológiai Központ 2016-ban megjelent módszertani levele az alap, melyet természetesen a jelen körülmények miatt átdolgoztak, kiegészítettek. Jelenleg ezt a 2016-os bővített útmutatót kell figyelembe venni. Többször elhangzott, hogy be kell épülni a tudatunkba annak, hogy fokozottabb infekció kontrollra van szükség, és mindent el kell követünk a fertőzésveszély elkerülése érdekében!

A PCR teszt kérdésével kapcsolatban a résztvevők a következőket hangsúlyozták, amennyiben a beteg egészséges, ő erről tud, mi kikérdeztük, illetve mindent megtettünk az előírásoknak, és kizárható a betegség, akkor nem kell tesztet készíttetni, de ha a páciens fertőzés-gyanús, vagy fertőzött, akkor a sürgősségi ellátás elvégezhető, de más esetben szükség van a tesztre. A teszt elvégzése érdekében a körzeti orvoshoz kell fordulni.

A rendelők újrakezdése témakörében a megkérdezettek véleménye röviden úgy összegezhető, csak hiteles forrásból származó eljárásrendet kövessenek, illetve az ellátások során a fokozatosságot tartsák be!

A beszélgetés során még sok kérdés kapcsán hallhattuk a megkérdezettek véleményét, de a záró gondolatok egyértelműen a szakma eddigi helytállásának, munkájának az elismeréséről szóltak, illetve röviden így summázható az üzenetük:
„Lépcsőzetesség, fokozatosság, bölcsesség és megfontoltság!

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.