Az opioid osztályú fájdalomcsillapító gyógyszerek sok szempontból előnyösek, ugyanakkor az előnnyel sokan visszaélnek ezzel az Egyesült Államokban; szinte járványosnak mondható az opiátok alkalmazása. Több vizsgálat és mérés kimutatta, ezen súlyos fájdalomcsillapítók fő “felírói” fogorvosok.

Az opioidfüggőség és az ópiátokkal való visszaélés csökkentésének reményében a Nemzeti Fogászati és Craniofacialis Kutatóintézet a közelmúltban jelentős támogatást ítélt meg a Rutgers Fogászati Orvostudományi Iskolának. A támogatás lehetővé teszi, hogy a tudósok az ibuprofen-acetaminofen kombinációját, mint az opioidok alternatíváját tanulmányozzák.

A 11,7 millió dollár (10,6 millió euró) legfeljebb hat évig képes támogatni a kutatókat. Bár néhány tanulmány már megvizsgálta a két gyógyszer kombinációjának fájdalomcsillapító hatékonyságát, a jelenlegi vizsgálat a gyógyszerek hosszú távú felhasználhatóságára összpontosít és 1800 résztvevőt von be. A vizsgálat résztvevői fogászati betegek lesznek, akiknek fájdalomcsillapítókat fognak felírni moláris extrakciót követően. A résztvevőket a műtét után legfeljebb hét napig követik.

“A lehető legnagyobb mértékben szeretnénk a természetes feltételeket és környezeti paramétereket biztosítani” – mondta Cecile A. Feldman, az intézet vezető kutatója, az iskola dékánja. Feldman úgy véli, hogy a fogászati klinikák ideális környezetet biztosítanak az opioid-kutatásokhoz, mivel a fogorvosok és a szájsebészek által felírt gyógyszerek aránya rendkívül magas. „Munkánk nagy része akut és krónikus fájdalmak kezeléséből áll” – jegyezte meg Feldman.

A tanulmányban az alanyok fele acetaminofen és hidrokodon vegyületet kap (Vicodin), míg a másik felét acetaminofennel és ibuprofennel kezelik. Ezután hét napig naplót vezetnek a fájdalom szintjéről, az öndózisokról és az általános opioid mellékhatásokról, például hányingerről és rossz alvásminőségről.

“A fájdalom nem az egyetlen figyelemre érdemes faktor!” – mondta Feldman. “Az emberek kissé magasabb mértékű fájdalommal is megbírkóznak, ha el tudják kerülni a mellékhatásokat és magasabb az életminőségük a gyógyulási időszakban.” Kísérleti vizsgálatokban az ibuprofennel és acetaminofennel kezelt betegek hasonló fájdalomcsökkentést tapasztaltak és kevesebb mellékhatást jelentettek, mint az opioidokat kapó betegek.

“Nagyon reméljük, hogy kutatásaink eredményei jelentősen csökkenthetik az amerikai opioid-visszaélések járványszerű mértékét, miközben továbbra is enyhül fájdalmuk” – fejezte be Feldman.

Forrás: www.dental-tribune.com