A vizsgálat során úgy találták, hogy a fluoridos víz fogyasztása előnyös fogászati hatásokkal jár a felnőtt lakosság körében, különösen azok esetében, akik életük legnagyobb részében fluorid expozíciónak voltak kitéve. A tanulmányt az ausztrál Adelaide-i Egyetem Fogorvosi Karán végezték. A kutatók 2270 véletlenszerűen kiválasztott, 1960 előtt született és 1509 szintén véletlenszerűen kiválasztott, 1960 és 1990 között született egyén adatait vizsgálták meg. Az 1960 és 1990 között születettek vizsgálata azért rendkívül fontos, mivel ebben az időszakban kezdett elterjedni a fluoridos víz használata.

Gyermekek esetében már bizonyított, hogy a fluoridos víz nagymértékben hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez, azonban most először találtak bizonyítékot azt illetően, hogy felnőttekben is hasonló hatással rendelkezik. Egyebek mellett arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy azoknál a felnőtteknél, akik életük 75%-ában fluoridexpozíciónak voltak kitéve, 30%-al kevesebb fogszuvasodás figyelhető meg, mint azok esetében, akik csak életidejük 25%-ában vagy kevesebb ideig fogyasztottak fluoridos vizet.

A kutatók szerint így a hosszabb ideje fluoridos vizet fogyasztók nagyobb hasznot remélhetnek a szájüregi egészség területén, azonban a fluoridálás előtt születettek esetében is előnyökkel jár az elmúlt évek fluoridfogyasztása. A tanulmány a Journal of Dental Research márciusi számában jelent meg.