Az újság információi szerint az egyetem gyermekgyógyászati karának vezetője, Dr. Barry Taylor professzor jelenleg is különféle szakterületen jártas kutatókat keres, akikkel az ország 4 éves gyerekeinek egészségügyi adatait tároló B4 Iskolaellenőrző rendszer adatait elemzi. A kutatás célja a fluorid kitettség és a gyermek fejlődési szintje közötti esetleges kapcsolat felderítése..

Dr. Taylor szerint semmi nem utal arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a két mért érték között, véleménye szerint az elemzés is erre az eredményre fog jutni.

Bár már sok kutatás során kimutatták, hogy  fluorid tartalmű vízek ivása csökkenti a fogászati caries kialakulásának valószínűségét, néhányan még mindig nem javasolják a fluorid bevitelét. Néhány éve egy amerikai kutatás például kapcsolatot vélt felfedezni az ivóvíz fluorid tartalma, valamint a neurológiai fejlődési zavarok között. Véleményük szerint magas fluorid tartalmű területeket a gyerekek sokkal alacsonyabb IQ-val rendelkeznek, mint az alacsonyabb fluorid szint mellett élők.

Az Új Zéland-i Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint a vízek fluorid tartalmának növelése egy biztonságos, effektív és olcsó módja a fogszuvasodás megelőzésének. A kutatás ezt az állítás nem fogja vizsgálni.