A szoptatás a nők számára az egyik legtermészetesebb tevékenység, ám ez alatt az időszak alatt különösen fontos az alapos szájhigiénia.

Gondoljunk arra, amikor repülőgéppel utazunk valahova, és a biztonsági útmutatás során arra hívják fel a figyelmünket, hogy mindig először magunkra tegyük fel az oxigén maszkot és csak utána segítsük a többieket.

Hasonló a helyzet a szoptatással is, a szoptató anya ugyanis a gyermeke egyetlen táplálékforrása, ezért ahhoz, hogy őt megfelelő módon táplálhassa, először saját magának kell kellően erősnek és ellenállónak lennie. Márpedig egy újszülött sok erőt kivesz az emberből, az állandó pelenkázás, fürdetés, vigasztalás, éjszakai etetés és a háztartási teendők mellett alig jut ideje a kismamának arra, hogy egészségesen táplálkozzon és a megfelelő szájhigiéniára is odafigyeljen.

A Mayo Klinika útmutatása alapján a szoptató anyának 4-500 kalóriatöbbletre van szüksége, miközben a koffeinbevitelét csökkentenie kell, és arra is oda kell figyelnie, hogy elegendő fehérje és folyadék kerüljön a szervezetébe.

Az alábbiakban arra olvashatunk ötleteket, miként lehet a kismamáknak segíteni abban, hogy úgy juttassanak extra kalóriát a szervezetükbe, hogy közben a foguk állapota sem romlik, és hízni sem fognak.

  • A táplálkozás terén a legfontosabb, hogy tartózkodjunk az üres kalóriáktól, amilyenek például az üdítőitalok vagy a cukor.
  • Inkább mogyoróvajat vagy gyümölcsöt együnk extra kalóriaként, de megfelelő fehérjeforrás lehet a sajt is, ami magas pH értéke miatt a fogaknak is jót tesz.
  • A joghurttal óvatosabban kell bánni, mert nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmazhat, mindig ellenőrizzük a címkét, mielőtt a kosárba tesszük.
  • Amit még bátran ehetünk, az a főtt tojás, ami egyszerűen elkészíthető és könnyen fogyasztható.

Szoptatás és szájápolásA várandós nők figyelmét nagyon fontos felhívni arra, hogy még a szülés előtt látogassanak el fogorvosukhoz, mert utána már sokkal nehezebben fogják tudni beiktatni ezt a programot a teendőik közé.

 

A fogorvosi rendelők részéről nagyon szép gesztus lehet az, ha a várandós pácienseik számára egy üdvözlőkártya kíséretében küldenek egy higiéniás csomagot mind a kismama, mind az újszülött részére. Ebbe elhelyezhetnek egy szájhigiéniával kapcsolatos útmutatót, fogkeféket, nyelvtisztítókat, fogselymet, az újszülött számára ínymasszírozót, és esetleg szájöblítőt. Ha a páciensnek nagyobb gyerekei is vannak, az ő számukra is elhelyeznék a csomagban fogkeféket meglepetésként, és a mellékelt kártyát saját magam mellett valamennyi munkatársammal aláíratnám.

Ezzel a kedves gesztussal hosszú távon mi magunk is nyerhetünk, hiszen a páciensünk nyilvánvalóan örömmel fogja fogadni az ajándékcsomagot és másoknak is beszél majd róla, a csomag tartalma pedig nem csak a kismama, de gyermekei szájhigiéniájának megőrzését is elősegíti, akik szintén nagyon fontosak a számunkra, hiszen ők lehetnek a jövőbeni pácienseink.

Forrás: Medipress