„Vannak olyan titokzatos színharmóniák és kontrasztok, amelyek önmaguktól működnek” – írta Vincent van Gogh impresszionista festő a saját szabad színhasználatáról. A természetes színhatások nem igazán voltak fontosak számára. A lélek szubjektív érzéseit hangsúlyozta ki, nem pedig a dolgok valós megjelenítését.

A fogpótlásokat is ugyanilyen alkotásnak tekinthetjük. Azonban, ha az egyéni színérzékelésről van szó, a fogtechnikusoknak művészetük gyakorlása során törekedniük kell a szabványosított eljárásokra, hogy kielégítsék az ügyfeleik esztétikai igényeit. Ez azért van, mert a pótlásoknak a természetessel kell minden szempontból megegyezniük. Egy impresszionista fogtechnikus aligha segítene az embereknek, a páciensek helyreállításokkal kapcsolatos panaszainak nagy része az eltérő színhatások miatt keletkezne. A tökéletes esztétikai végeredményhez gyakran nem volt megfelelő a részletes fogszínmérés, a fogtechnikus nem tudott megfelelő információt szerezni bizonyos meglévő színhatásokról, vagy mindkettő.

Esettanulmány

Egy 42 éves női páciens jelent meg a fogorvosi rendelőben, mert elégedetlen volt a felső középső metszőkön lévő teljes kerámiarestaurációk esztétikájával. Az egyedi lítium-diszilikát kerámiakoronák jellemzően sárgás megjelenésűek, egyes részeken zöldes színűek voltak. A beragasztott pótlások nem voltak eléggé szeparálva, a labiális felszínek túlméretezettek voltak, szélesnek és alaktalannak tűntek. A két metszőt a fogorvosi rendelő és a laboratórium szoros együttműködésével kellett rekonstruálni. A klinikai és radiológiai diagnosztikát követően higiéniai, esztétikai szempontból, valamint a hosszú távú stabilitás miatt a 11 és 21 fogak egyedi, cirkonvázra égetett teljes kerámiakoronák készítését javasoltuk.

A fogszín meghatározása

Kiindulásként hagyományos A2 színt határoztunk meg a VITA Classical A1-D4 fogszínkulccsal. Ezt követően a kiinduló helyzetről digitális fénykép készült annak érdekében, hogy a laboratóriumban a szomszédos természetes fogak egyedi színezettségét megjelenítsük. Három részletes vázlat készült a rétegekről, amelyekben az árnyalatválasztás művészi szabadsága valósult meg egy pontos sémának köszönhetően. Mindent összevetve, az árnyalatokról és effektekről rendelkezésre álló információk lehetővé tették a kívánt kerámiapótlás elkészítését a laboratóriumban. A régi koronákat ezután eltávolítottuk, ahol kimondottan elszíneződött fogcsonkok tárultak fel. A csonkokat előkészítettük, majd lenyomatot vettünk, amivel a felső és az alsó fogsor modelljét elkészítettük a laborban. A modelleket a páciens egyéni értékei alapján artikuláltuk.

Opákos cirkóniumváz

Az alsó és felső modelleket beszkenneltük, digitalizáltuk, különös figyelmet fordítva a labiális felszínekre. A 11-es és 21-es virtuális csonkok esetében a VITA YZ T cirkónium került felhasználásra, hogy elfedjék az elszíneződött csonkokat. A borítókoronák marás és szinterezés után elkészültek. A kidolgozás után regenerációs égetés történt. A próbaégetés a VITA VM 9 BASE DENTINE A2 kerámiaanyag alkalmazásával készült annak érdekében, hogy egyezzen a meglévő fogak fő árnyalatával. A nyaki területet, a színtelítettség érdekében, a VITA VM 9 CHROMA PLUS-szal (CP3, világos narancssárga) lepleztük. A dentinmag a BASE DENTINE A2-ből készült. A háromdimenziós mamelon szerkezet ellenőrzött anatómiai cut-back alapján készült. Meleg színű MAMELON 2 masszát (MM2, sárga-barna) használtunk a meziális és a központi területeken. A disztális területen bézs MM1–et alkalmaztunk. A TRANSPA DENTINE-t a korona alsó harmadában rétegeztük. Középső területen a világosító ENAMEL (END 50%/ENL 50%) került felhasználásra. Az éli területeket NEUTRAL (NT), a középső bemetszőket WINDOW alkalmazásával egészítettük ki. Az első dentinégetés után a koronákat kontúroztuk, és a végén korrekciós égetéssel elkészítettük. A finom gyémántokkal végzett befejező munkát követően fényégetés esetében VITA AKZENT Plus FINISHING AGENT került felhasználásra. Legvégül a tökéletes ragyogás eléréséhez univerzális polírpasztát (Briegeldental, Sauerlach, Németország) használtunk kecskeszőr kefével.

Eredmény

A próbán mindkét pótlás tökéletesen illeszkedett a környezetébe. A fény olyan természetesen tört, tükröződött és elnyelődött a háromdimenziós rétegben, hogy azzal teljesen élő és valós színhatást teremtett. Mint ahogy Van Gogh festményeiben! A két kis művészien mintázott alkotásban visszaadott harmónia és kontraszt kiválóan összhangban vannak. Egy meghatározó különbség volt: a fogak árnyalatára vonatkozó pontos információknak köszönhetően az előzetes szubjektív színérzékelés tárgyiasulhatott, hiszen megfelelő színű kerámiából felépíthetővé vált. A páciens teljesen elégedett volt az új pótlásokkal és a koronákat végleges fogászati ragasztóval rögzítettük.

Forrás: Dental Dialogue 4/2019,
Teamwork Media GmbH, Germany

Képek:

  1. ábra: A felső középső metszők lítium-diszilikát leplezése sem morfológia, sem színegyezés szempontjából nem egyezett meg a természetes maradó fogakkal.

2–4. ábrák: Az összegyűjtött színre és effektekre vonatkozó információk alapján három részletes vázlatot hoztunk létre.

  1. ábra: A koronák eltávolítása után elszíneződött csonkok tárultak fel, ezért jól fedő cirkónium koronasapkákat alkalmaztunk a leplezendő váz kialakításához.
  2. ábra: Az anatómiailag redukált dentinmag a VITA VM 9 BASE DENTINE A2 és a CHROMA PLUS 3 kerámiamasszákból készült.
  3. ábra: A meziális és a középső részt a meleg MAMELON 2 (MM2, sárga-barna), a disztális részt bézs MM1-gyel egyediesítettük.
  4. ábra: A zománcrészek szerkezetének kialakítása TRANSPA DENTINE, egyes helyeken a világosabb hatás érdekében ENAMEL (END/ENL) és a NEUTRAL (NT) használatával történt.
  5. ábra: Az eredmény egyéni szín- és fényinterakció az első dentinégetés után.
  6. ábra: A beragasztást követően a két nagyon esztétikus korona harmonikusan integrálódott környezetébe.
  7. ábra: A fekete-fehér kép jól kiegyensúlyozott fekete-fehér hatást, természetes textúrát és felületi morfológiát mutat.

 

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.