Az orvostechnikai eszközök szigorúbb ellenőrzéséről és a hibás eszközök jobb nyomon követhetőségéről döntött kedden az Európai Parlament. Megszigorították a többek között terhesség vagy DNS-tesztelés során alkalmazott diagnosztikai eszközökre vonatkozó információs és etikai követelményeket. A parlamenti szavazást követően a szabályok a tagállamokkal folytatott tárgyalás során nyerik el végső formájukat.

A javasolt szabályok célja, hogy a betegeknek és az orvosoknak egyaránt átlátható információ álljon rendelkezésére a felhasznált eszközökről, és jobban nyomon követhetők legyenek az eszközök anélkül, hogy újabb előírásokkal még jobban leterhelnék a kisebb, innovatív gyártókat.

Olyan eszközökről beszélünk most, amelyeknek segítenie kellene a beteg embereken. Az orvosoknak is segítenünk kell, hogy pácienseik szempontjából a lehető legjobb terméket tudják kiválasztani. Sok orvostól hallottuk, hogy hibásak a csípőprotézisek, és hatalmas költségek és a betegek szenvedése árán kell azokat kicserélni. Jobb rendszerre van szükség – mondta Dagmar Roth-Behrendt (szocialista, Németország), a téma parlamenti vezetője.