Junichi Morita

Junichi Morita

Igen, százéves lett a Morita. Egyszerű hírnek tűnik, hiszen száz év könnyen eltűnik, még ha oly sok minden történik is alatta, mint az elmúlt száz évben. Az első világháború tombolt még, amikor egy 34 éves japán fiatalember – Junichi Morita – megalapította a céget, és elkezdte az azóta méltán világhírű fogorvosi és orvosi eszközeit fejleszteni és gyártani.

Egy nagy cég indulása.

Egy nagy cég indulása.

Mégis különleges ez a száz év, és különleges a Morita cég is. Különleges, mert a mai világban, ahol minden a profitról szól, és már hozzászoktunk, hogy mindent fel lehet vásárolni, egy családi vállalkozás mégis talpon marad száz évig. És abban a világban, ahol morogva vesszük tudomásul, hogy minden elromlik – gyakran nem magától, hanem a fondorlatos fejlesztői fogások által –, és újra és újra vásárolnunk kell, mégis vannak olyan minőségi termékek, melyek időtállóak. Nekünk, fogorvosoknak, akiknek a gyógyítómunka precizitása és minősége kérlelhetetlenül magas színvonalú kell legyen, fejet kell hajtanunk az olyan konstans módon magas színvonalú gyártók előtt, melyek képesek az idő hullámain, a fejlesztői divatokon és a silány minőségű olcsó árukon meggazdagodókon keresztüljutva olyan orvosi berendezéseket gyártani, amelyek használatakor elhihetjük, hogy az igazi profik közé tartozunk, mert ezt a hivatást másképp talán nem is érdemes művelni…

morita 100 eves banner

Az elsô Morita gép „Type A”, persze még import részalkatrészekkel.

Az első Morita gép „Type A”, persze még import részalkatrészekkel.

Bár 1916-ban a kiotói Morita Dental Mfg még a világ vezető fogászatiberendezés-gyártóinak termékeit importálta Japánba, a húszas évek elejére megszületett az a filozófia és technikai háttér, ami lehetővé tette saját fejlesztésű és gyártású termékek piacra hozatalát. Az első komplett Morita kezelőegység 1927-ben mutatkozott be.

Több, mérföldkőnek számító újítás közül ki kell emelni az 1959-ben bevezetett „Airjet” turbina megjelenését, valamint az 1964-ben forradalminak számító első fekve kezelésre alkalmas fogászati berendezés megalkotását.

Egy száz év alatt nemzetközi céggé alakult családi vállalkozás története persze sokkal színesebb, érdekesebb és fordulatosabb, mint amit itt elmesélhetünk. Csupán egy-két momentumot emelhettünk ki a múltból, hogy bemutathassuk a jelent.

Ma a Morita cég a fogorvoslás számos területén jelenti a legelitebb szintet. Ahogy az élet más területein is megfigyelhető, úgy a fogorvosláshoz kapcsolódó eszközgyártók között is vannak olyanok, akiket gyakrabban hallunk, több reklám, több akció, több tömegtermék stb… De ha úgy fogalmazzuk meg a kérdéseinket, hogy mit használnak a legjobbak, akkor már visszaköszön a Morita név, és fémjelzi egymást a műszer és a felhasználó…

Ezt a színvonalat képviselik a képalkotó berendezések, az alacsony sugárdózissal működő csúcskategóriás 3D CBCT.

A letisztult formájú, extravagánsan ergonómikus fogászati kezelőegység.

A letisztult formájú, extravagánsan ergonómikus fogászati kezelőegység.

A visszaszívást garantáltan kizáró turbina kézidarabok technológiai megoldása kizárja a preparálás közben megálló eszköz belső kontaminálódását, és így a betegről betegre történő iatrogén fertőzés létrejöttét. Ráadásul a fejlett technológiának köszönhetően a szokásos méretű fejjel készült kézidarab sokkal erősebb a versenytársainál, és a szokásos nyomatékkal rendelkező pedig sokkal kisebb, ezért könnyebben, hatékonyabban használható.

Az Erb:YAG-Laser berendezés csendes és fájdalmatlan beavatkozásokat tesz lehetővé a fogászat számos területén (gyermekfogászat, esztétikai fogászat, parodontológia).

Az előzőkhöz hasonlóan a Simroid is komoly előrelépést jelent a saját területén, ami nem más, mint a fogorvosképzés. A robot lehetővé teszi a szimulált kezelések elvégzését, rögzítését, visszajátszását, és lehetővé teszi a robottal való társalgást is, aminek különleges jelentősége van és rendkívül érdekes újdonság.

A cégnek ugyancsak vannak magas minőségű endodontiai berendezései.

JMC Osaka 1977

A cég székháza ma.

Bár a mai cég arculata a kor kihívásainak felel meg, és maga Junichi Morita valószínűleg továbbsétálna a mai székház mellett, a tradícióra mindig sokat adó japánok tovább hordozzák azt az alapfilozófiát, amit még az alapító fektetett le, és amelynek lényege, hogy egy élhetőbb világon dolgozva a minőségi fogorvosok első választása lehessen a cég által fejlesztett és forgalmazott berendezésportfólió.