Egy újkeletű tanulmányban a Karolinska Institutet kutatói különleges kapcsolatot fedeztek fel cisztikus hasnyálmirigydaganatokban jelenlevő szájüregi baktériumok és a daganatok előrehaladottsága között. A kutatási eredmények komoly fejlesztési lehetőségeknek nyithatnak utat a hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában és kezelésében, valamint a szükségtelen sebészeti beavatkozások elkerülésében.

A Kutatók 105 páciens hasnyálmirigycisztájából vett folyadék bakteriális DNS tartalmát vizsgálták és hasonlították össze a daganatok típusait és azok stádiumát. A baktériumok azonosítására a kutatásban résztvevők 35 DNS mintát szekvenciáltak, melyek magas bakteriális DNS-t tartalmaztak. A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a magasfokú diszpláziás illetve rákos cisztákból vett folyadék jóval több bakteriális DNS-t tartalmazott a jóindulatú cisztákhoz képest.

“A legtöbb baktériumot abban a stádiumban találtuk, melyben a ciszták a rákos tünetek első jeleit kezdik produkálni.” -mondta Dr. Margaret Sällberg Chen, az intézmény docense és adjunktusa. “Azt reméljük, hogy ez a feltárás egyfajta biomarkerként funkcionálhat majd a későbbiekben azoknak a rákos cisztáknak a korai azonosításában, melyek sebészeti eltávolítására feltétlenül szükség van a rák gyógyításának érdekében. Ez ugyancsak csökkentheti a jóindulatú daganatok miatt szüks.gtelenül végzett műtéti beavatkozások számát is. Mindenekelőtt azonban kutatási eredményeink alátámasztására további tanulmányokra van szükség” Sällberg Chen szerint a tanulmány során felállított teóriák beigazolódása újraértékelheti a baktériumok szerepét a hasnyálmirigyciszták kialakulásában és fejlődésében. Amennyiben a további tanulmányok bizonyítják, hogy a baktériumok valóban hatással vannak a patológiai folyamat előrehaladására; új, antibakteriális hatóanyagokat alkalmazó terápiás stratégiák lehetőségeinek tárháza nyílik meg.

A kutatók más tényezőket is vizsgáltak, melyek a daganatos folyadék bakteriális DNS tartalmát befolyásolhatták, így fény derült arra is, hogy az invazív hasnyálmirigy endoszkópián átesett betegekekben nagyobb eséllyel vannak jelen baktériumok. “Az eredmények nem voltak egészen egyértelműek, így pusztán az endoszkópia nem ad elégséges választ arra, hogy miért vannak ott a baktériumok.” – nyilatkozta Sällberg Chen. “A sz.jüreg antibakteriális hatóanyagokkal való átöbítésével és a vizsgálatokat megelőző megfelelő szájhigiéné biztosításával elképzelhető, hogy csökkenteni tudnánk a sz.jüregi baktériumok hasnyálmirigyre való átvitelének kockázatát. Ez egy rendk.vül érdekes és izgalmas klinikai tanulmány lehetne…”

Ez a tanulmány az “Enrichment of oral microbiota in early cystic precursors to invasive pancreatic cancer” címen jelent meg online 2019 március 14-én.

Forrás: dental-tribune.com